Певачица Лепа Лукић је 1994. године снимила дует с девојчицом Иваном Ђорђевић, а њихова песма "Наследница" постала је велики хит.

Након великог успеха првог дуета са фолк певачицом, Ивани су сви предвиђали велики успех, а краљица народне музике јој је била велика подршка и ослонац.

"Сабор" је 1994. био у дому Лепе Лукић и интервјуисао је заједно са Иваном, а тај текст преносимо у целости.

Годинама су се разне певачице надале и трудиле, прижељкивале и очекивале да буду проглашене за наследницу Лепе Лукић. Али, краљица народне музике није марила за то. Она је сама пронашла певачицу и прогласила је својом наследницом. Додуше, то је тада била девојчица од девет година, али веома талентована, фина и послушна. Зове се Ивана Ђорђевић и тада је била ученица трећег разреда основне школе "Вук Караџић" и са Лепом је снимила песму "Наследница"

Фото: Репринт Сабор

 

 

- Овако је најбоље, то је оно право јер једино ја могу да видим ко ће да ме наследи на естради - рекла је Лепа.

- Није поштено да ми то други намећу јер ту је и неко ко све види и зна да оцени. Све ове године није се појавила особа коју бих прогласила наследницом. Уосталом, како да то буде нека певачица која је на естради већ петнаест година? Како сам упознала Ивану вратила сам се у детињство и видела сличност између нас две. И она, баш као и ја некада, по цео дан трчкара и певуши. Сви јој прогнозирају лепу певачку каријеру, изјавила је певачица.

Лепа је Ивану упознала тако што је девојчицин отац Миле који је иначе хармоникаш радио са певачицом. Током турнеје Милету се придружила и његова породица, жена и две ћерке. Лепа о девојчицама није знала ништа. Једног дана је сазнала да је Ивана победила на једном дечијем такмичењу у певању. Пожелела је да упозна девојчицу, поготово када је чула да ова зна све њене старе хитове.

- Нисам могла да верујем да дете пева "Бисенију" и " Од извора два путића" јер је реч о веома тешким песмама, које ни искусни певачи не могу правилно да отпевају, прича Лепа.

Фото: Репринт Сабор

 

 

 

- Било је очигледно да је мала изразито талентована и да има апсолутни слух. Све се то потврдило када сам чула Ивану како пева. Скаменила сам се. Има трилер и глас и тачно зна где, шта и како треба отпевати. Одмах сам је позвала да буде гост тамо где сам певала. Освојила је публику из цуга! Најављивала сам је као своју наследницу јер сам тако осећала, а посетиоцима сам рекла: "Тридесет година су ми пришивали неке ривалке и наследнице, али ништа од тога. Одлетеле су све, а ја сам остала да певам. Тек сад сам открила ово дете које је сјајно. Уверите се и сами!" Ивана је свако вече добијала аплаузе, али и лову. "Поби" дете са парама и мене и оца - по 500 марака се дешавало да добије за вече!, каже певачица.

Ивана је открила да је од овог хонорара купила себи и сестри торбе за школу, а и маму је поновила ташном. Она је сјајан имитатор. Пред новинарима је отпевала неколико песама Кнеза, Мирка Ћајића, Надице Јовановић и наравно Лепе Лукић. "Скинула" је њихове покете, глас и украсе. Готово да упија све што јој Лепа каже. А да помно прати сваки корак популарне певачице најбоље се види по малом шареном несесеру, од кога се Ивана не раздваја. У њему носи и неке ситнице које јој требају за "естраду"

- Пред море имала сам осам песама за нову плочу, наставила је краљица народне музке - али по глави ми се стално мота да урадим дует са Иваном. Знала сам шта хоћу, али нисам умела да то спроведем у дело. Зато сам позвала композитора Мирка Глишића и објаснила му шта хоћу. Отпевала сам многе песме, прошле су, јер ми је публика веровала. Свако од нас има неку неостварену жељу, а мени је жао што нисам родила дете, па да пева као ја. Мирку је све било јасно и за два дана донео је готову песму. Када сам чула речи расплакала сам се. То је било оно правао! Са Иваном сам наредних дана провежбала песму. У студију је као искусна певачица, без страха и треме све је отпевала из првог пута. Драган Стојковић Босанац, мој продуцент, је био запањен и одушевљен. За сваки случај снимио је и други пут, али на плочи се нашла она прва варијанта, истиче Лепа.

Мала Ивана не пева у хору али је члан фолклорне секције, заједно са сестром. Лепа каж да не треба нигде ни да иде, она ће се о њој старати. 

Ивана је од како је снимила песму са Лепом постала популарна у школи. Сви дечаци се "мотају" око ње, а тата Миле каже да му се телефон усијао од сталних позива. Лепа додаје да девојчицу зове и код ње, па људи мисле да ју је певачица усвојила.Тада мора да објашњава да дете има родитеље и стаслну породицу са којом живи. А шта Лепа саветује Ивани?

- Нека учи школу добро као и до сада, јер диплому мора да стекне. Помоћи ћу јој колико могу. Још је рано да сними плочу. Мора да сазри и као певач и као личност. Неће бити плоче бар ди 12-13. године да се не би случајно чуло како мутира. Она је добра девојчица и савесно обавља своје обавезе, а када дође време одабраћемо јој праве песме. Може Ивана све да пева - од изворних песама преко модерних до рока. Брзо учи и само нека тако настави, закључича је певачица Лепа Лукић.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а ови чланци изашли су у "Сабору", 1994. године. *

Лепа Лукић и њена "наследница" - Ивана Ђорђевић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".