Појавио се застрашујући снимак на коме се може видети тренутак када је чудовишна велика бела ајкула удара у заштитни кавез рониоца - тиме га натерала да се бори за свој живот. Шокантни снимак приказује рониоца Џимија Партингтона како панично плива да би спасио свој живот након ужасног сукоба са предатором од пет метара.

На почетку снимка, Џими лежи у прозирној кутији на површини воде. Он посматра како радознало морско створење клизи кроз море - али звер почиње полако да се шуња све ближе кавезу. Огромна ајкула тада жестоко убрзава кроз јато риба према кутији пре него што покуша да загризе са својим моћним чељустима.

Пошто је кутија разбијена таквом силином, Џими је искочио из ње и нашао се на површини. Може се видети како очајнички покушава да се врати у кутију пре него што је на крају одустао и отпливао на сигурно. Видео је снимљен 2020. године и објављен је у оквиру Дискаверијеве недеље ајкула. Продуцент и редитељ Џеф Кур је рекао: "Велики бели  - Отворени океан је филм који прати причу мог пријатеља, стручног рониоца ајкула по имену Џими Партингтон".

- Заправо је преживео ударац огромне беле ајкуле. Успели смо да снимимо овај сусрет на филму, и то је вероватно најспектакуларнија секвенца у историји Недеље ајкула.

- То је такође чудесно, јер када је Џимија ударила ајкула, није га ни огребала. Заправо је драматично било када је морао да плива за живот назад до чамца, али био је добро. Али у овом филму постоји много више од самог сусрета - додао је он.

У међувремену, стручњак за ајкуле открио је најбољи начин да преживите напад - али морате бити храбри.

Морски биолог Рајан Џонсон рекао је да је најгора ствар када видите те велике бисерне беле да се понашате као плен.

- Ако се понашаш као плен, вероватно ће те третирати као плен. Не паничи, не млати рукама, не покушавај да побегнеш. Требало би да останете на свом месту и у 99,9% времена ћете се дивно провести, а онда ће она отићи својим путем - рекао је биолог.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".