Pojavio se zastrašujući snimak na kome se može videti trenutak kada je čudovišna velika bela ajkula udara u zaštitni kavez ronioca - time ga naterala da se bori za svoj život. Šokantni snimak prikazuje ronioca DŽimija Partingtona kako panično pliva da bi spasio svoj život nakon užasnog sukoba sa predatorom od pet metara.

Na početku snimka, DŽimi leži u prozirnoj kutiji na površini vode. On posmatra kako radoznalo morsko stvorenje klizi kroz more - ali zver počinje polako da se šunja sve bliže kavezu. Ogromna ajkula tada žestoko ubrzava kroz jato riba prema kutiji pre nego što pokuša da zagrize sa svojim moćnim čeljustima.

Pošto je kutija razbijena takvom silinom, DŽimi je iskočio iz nje i našao se na površini. Može se videti kako očajnički pokušava da se vrati u kutiju pre nego što je na kraju odustao i otplivao na sigurno. Video je snimljen 2020. godine i objavljen je u okviru Diskaverijeve nedelje ajkula. Producent i reditelj DŽef Kur je rekao: "Veliki beli  - Otvoreni okean je film koji prati priču mog prijatelja, stručnog ronioca ajkula po imenu DŽimi Partington".

- Zapravo je preživeo udarac ogromne bele ajkule. Uspeli smo da snimimo ovaj susret na filmu, i to je verovatno najspektakularnija sekvenca u istoriji Nedelje ajkula.

- To je takođe čudesno, jer kada je DŽimija udarila ajkula, nije ga ni ogrebala. Zapravo je dramatično bilo kada je morao da pliva za život nazad do čamca, ali bio je dobro. Ali u ovom filmu postoji mnogo više od samog susreta - dodao je on.

U međuvremenu, stručnjak za ajkule otkrio je najbolji način da preživite napad - ali morate biti hrabri.

Morski biolog Rajan DŽonson rekao je da je najgora stvar kada vidite te velike biserne bele da se ponašate kao plen.

- Ako se ponašaš kao plen, verovatno će te tretirati kao plen. Ne paniči, ne mlati rukama, ne pokušavaj da pobegneš. Trebalo bi da ostanete na svom mestu i u 99,9% vremena ćete se divno provesti, a onda će ona otići svojim putem - rekao je biolog.

(Mondo)

BONUS VIDEO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".