У саобраћајној несрећи на магистралном путу Приједор-Нови Град тешко је повређен држављанин Србије С.З, пише Српскаинфо.

Несрећа је полицији пријављена јуче око 14.30 у месту Сводна.

Током увиђаја утврђено је да је пешака ударио камион који је возио држављанин Србије М.Ђ.

Повређени пешак пребачен је у УКЦ Републике Српске.

Прва помоћ

Уколико је након саобраћајне незгоде неопходно, укажите мере неодложне помоћи и контактирајте полицију (192) и Хитну помоћ (194).

Ако је особа без свести неопходно је започети АБЦ поступак:

А – отварање дисајног пута (повређену осообу окренути на леђа, забацивајући јој главу уз подизање браде једном руком, а притискањем чела другом. Уста морају бити отворена)

Б – провера дисања (не сме трајати више од 10 секунд. Уколико повређена особа дише, окрените је на бочни положај, док у недостатку нормалног дисања морате прећи на следећи поступак)

Ц – масажа срца и вештачко дисање (повређени мора да буде смештен на тврдој подлози. Један длан неопходно је ставити на средину грудног коша болесника, док другу шаку постављате преко прве. Притиске рукама нужно је изводити 100 пута у минути. Ако особа крене са дисањем, а и даље нема пулс, наставите са процесом масаже.

Уколико не дише, нужно је притиснути грудну кост 30 пута и удахните ваздух два пута у уста повређене особе, уз забацивање главе жртве, не би ли се на тај начин ослободио дисајни пут.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".