U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad teško je povređen državljanin Srbije S.Z, piše Srpskainfo.

Nesreća je policiji prijavljena juče oko 14.30 u mestu Svodna.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je pešaka udario kamion koji je vozio državljanin Srbije M.Đ.

Povređeni pešak prebačen je u UKC Republike Srpske.

Prva pomoć

Ukoliko je nakon saobraćajne nezgode neophodno, ukažite mere neodložne pomoći i kontaktirajte policiju (192) i Hitnu pomoć (194).

Ako je osoba bez svesti neophodno je započeti ABC postupak:

A – otvaranje disajnog puta (povređenu osoobu okrenuti na leđa, zabacivajući joj glavu uz podizanje brade jednom rukom, a pritiskanjem čela drugom. Usta moraju biti otvorena)

B – provera disanja (ne sme trajati više od 10 sekund. Ukoliko povređena osoba diše, okrenite je na bočni položaj, dok u nedostatku normalnog disanja morate preći na sledeći postupak)

C – masaža srca i veštačko disanje (povređeni mora da bude smešten na tvrdoj podlozi. Jedan dlan neophodno je staviti na sredinu grudnog koša bolesnika, dok drugu šaku postavljate preko prve. Pritiske rukama nužno je izvoditi 100 puta u minuti. Ako osoba krene sa disanjem, a i dalje nema puls, nastavite sa procesom masaže.

Ukoliko ne diše, nužno je pritisnuti grudnu kost 30 puta i udahnite vazduh dva puta u usta povređene osobe, uz zabacivanje glave žrtve, ne bi li se na taj način oslobodio disajni put.

BONUS VIDEO: 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".