Руски Гаспром смањио је прошлог месеца испоруке гасоводом Северни ток 1 због, како су навели, кашњења опреме која је послата на ремонт у Сименс.

Међутим, нови кључан датум за Немачку, али и Европу, могао би да буде 11. јул. Тада је, наиме, предвиђен почетак редовног 10-дневног одржавања главног цевовода за доток руског гаса у Европу, преноси Блумберг.

Немачка и савезници страхују да би Владимир Путин могао да искористи ту прилику да трајно “затвори славину”.

Уколико Москва сигнализира да Северни ток више неће радити како је планирано, немачки канцелар Олаф Шолц и његова влада вероватно ће активирати ванредне мере, попут ограничавања потрошње.

Међутим, Блумберг пише да ће такав руски потез готово сигурно значити дубоку рецесију за највећу европску економију, а чије ће се последице осетити широм Европе.

- Јесмо ли забринути? Да, јако смо забринути - рекао је Кристијан Кулман, главни извршни директор немачког хемијског џина Евоник Индустриз АГ. “Било би наивно не бринути - додао је он.

Фото: Профимедиа

 

С обзиром на то да Немачка од Русије добија више од трећине залиха гаса и да нема одрживих алтернатива у тако кратком року, могућност наношења штете Немачкој и Европи могла би бити предобра прилика да је Кремљ пропусти, пише Блумберг.

У међувремену, страх од застоја у снабдевању руским гасом у Немачкој постаје опипљивији, наводи агенција.

Минхен је већ снизио температуру у својим јавним базенима, Келн је пригушио уличну расвету, а у Хамбургу планирају да топлу воду учине доступном само током одређеног дела дана.

Немачки министар привреде Роберт Хабек већ је најавио да жели да смањи потрошњу гаса у производњи струје. Уместо у термоелектранама на гас, више струје требало би да се производи у термоелектранама на угаљ, предлаже.

Међутим, чак и да Русија не угаси потпуно доток гаса Северним током, Путин је већ наштетио европској економији.

Према проценама холандске финансијске институције ИНГ, еврозона ће подлећи рецесији без обзира на следећи Путинов корак по питању енергетике.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".