Краљевско ваздухопловство Велике Британије (РАФ) обуставило је летове у неким од својих база и преусмерило авионе због изузетно врућег времена, саопштило је у понедељак Министарство одбране.

- У овом периоду екстремних температура, безбедност летења остаје главни приоритет РАФ-а, тако да авиони користе алтернативне аеродроме у складу са давно утврђеним планом. То значи да нема утицаја на операције РАФ-а - написало је министарство на Твитеру, мислећи на летове у ваздухопловној бази Бриз Нортон у Оксфордширу на југоистоку Енглеске.

Скај њуз је известио да су летови у базу и из ње обустављени јер се „ писта истопила “ на великој врућини.

Према писању листа, још један аеродром у Великој Британији је већ имао сличне проблеме раније овог месеца, са ваздушном базом Кранвел која је обуставила летове након што је ситуација на линији лета - области где се авиони сервисирају - постала преопасна. - Линија наших авиона се отопила на врућини, тако да су сви летови у Кранвелу заустављени - потврдио је извор Скај њуза.

Портпарол РАФ-а рекао је да главна област сервиса авиона у бази није доступна за рутинску употребу као „ мера предострожности “. „ Летачка обука није погођена и наставиће се коришћењем алтернативних области за пружање услуга “, додао је тада представник.

фото: Танјуг/АП/Elaine Thompson

 

РАФ је преусмерио своје авионе док се земља припремала за рекордне температуре за које се очекује да ће достићи 40 степени Целзијуса. Као одговор на топлотни талас, Британска метеоролошка служба подигла је у петак ниво упозорења о топлоти на црвено, рекавши да овај развој догађаја представља ванредну ситуацију у земљи.

Аеродром Лондон Лутон саопштио је у понедељак да је такође обуставио летове након што је открио површински дефект на писти након високих температура.

Усред екстремног времена, Мет Оффице је саветовао људе да затворе завесе у собама које гледају на сунце, да пију доста течности и да пазе на млађу децу и старије чланове породице, као и на оне са основним здравственим проблемима, као и већина Британски домови немају опрему за климатизацију.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".