Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije (RAF) obustavilo je letove u nekim od svojih baza i preusmerilo avione zbog izuzetno vrućeg vremena, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane.

- U ovom periodu ekstremnih temperatura, bezbednost letenja ostaje glavni prioritet RAF-a, tako da avioni koriste alternativne aerodrome u skladu sa davno utvrđenim planom. To znači da nema uticaja na operacije RAF-a - napisalo je ministarstvo na Tviteru, misleći na letove u vazduhoplovnoj bazi Briz Norton u Oksfordširu na jugoistoku Engleske.

Skaj njuz je izvestio da su letovi u bazu i iz nje obustavljeni jer se „ pista istopila “ na velikoj vrućini.

Prema pisanju lista, još jedan aerodrom u Velikoj Britaniji je već imao slične probleme ranije ovog meseca, sa vazdušnom bazom Kranvel koja je obustavila letove nakon što je situacija na liniji leta - oblasti gde se avioni servisiraju - postala preopasna. - Linija naših aviona se otopila na vrućini, tako da su svi letovi u Kranvelu zaustavljeni - potvrdio je izvor Skaj njuza.

Portparol RAF-a rekao je da glavna oblast servisa aviona u bazi nije dostupna za rutinsku upotrebu kao „ mera predostrožnosti “. „ Letačka obuka nije pogođena i nastaviće se korišćenjem alternativnih oblasti za pružanje usluga “, dodao je tada predstavnik.

foto: Tanjug/AP/Elaine Thompson

 

RAF je preusmerio svoje avione dok se zemlja pripremala za rekordne temperature za koje se očekuje da će dostići 40 stepeni Celzijusa. Kao odgovor na toplotni talas, Britanska meteorološka služba podigla je u petak nivo upozorenja o toploti na crveno, rekavši da ovaj razvoj događaja predstavlja vanrednu situaciju u zemlji.

Aerodrom London Luton saopštio je u ponedeljak da je takođe obustavio letove nakon što je otkrio površinski defekt na pisti nakon visokih temperatura.

Usred ekstremnog vremena, Met Office je savetovao ljude da zatvore zavese u sobama koje gledaju na sunce, da piju dosta tečnosti i da paze na mlađu decu i starije članove porodice, kao i na one sa osnovnim zdravstvenim problemima, kao i većina Britanski domovi nemaju opremu za klimatizaciju.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".