Нови топлотни талас очекује се од среде па све до 27. јула, а како Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" наводи у својој биометеоролошкој прогнози, максималне дневне температуре од 21. јула биће у домену опасне појаве.

Ово се посебно односи на север и на југ наше земље, а поготово ће бити опасно у два града.

- Са аспекта здравља људи, по препорукама Светске здравствене организације, топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности. На основу најновијег прогностичког материјала у наредних десет дана постоје услови за појаву топлотног таласа на северу и појединим деловима западне и централне Србије у последњој декади јула. Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха ће у периду од 23. до 26. јула бити у категорији веома опасне појаве на територији града Београда, на северу земље, као и на подручју поморавског, мачванског, шумадијског и подунавског округа. Од 21. јула максималне дневне температуре ваздуха биће у домену опасне појаве, на северу, као и на југу земље. У овом домену, очекују се максималне дневне температруре ваздуха од 24. јула на подручју нишавског, јабланичког и призренског округа - наводи се на сајту Институту "Батут".

Фото: Н. Скендерија

 

Како се додаје, од 21. до 23. јула максималне дневне температуре ваздуха бити у домену опасне појаве, на северу, као и на југу земље. У објављеној "Батутовој" табели, најопасније време по здравље биће 21. и 22. јула. Тада преовладава наранџаст боја, што значи да је појава опасна, а 22. јула у два града - односно у Вршцу и Неготину, биће црвени аларм односно веома опасна појава.

Фото: Принтскрин/Батут

 

По овој табели, максимална температура у ова два града биће у хладу 38 степени. Табелу упозорења "Батут" је поделио у 4 боје - зелену, жуту, наранџасту и црвену. Све док се табела зелени, време је безбедно по здравље.

Ако су поља на табели жута, значи да је у питању потенцијално опасна појава.

Наранџаста боја - опасни временски услови.

Црвено упозорење - веома опасни временски услови.

- А то значи озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, исцрпљења и топлотног удара. У Србији је, подсећа "Батут" забележен топлотни талас у периоду од 28. јуна до 1. јула на подручју средњобанатског, западнобачког и јужнобачког округа, а у периоду од 29. јуна до 1. јула на подручју Београда и јужнобанатског округа- наводи се.

Такође, топлотни талас је забележен у периоду од 1. до 5. јула на територији борског округа и од 3. до 5. јула на подручју средњебанатског, браничевског и јужнобанатског округа.

БОНУС ВИДЕО: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПЛАЖУ И СУНЧАЊЕ - Како да ово уживање буде здраво и безбедно

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".