Због смене туриста у јеку туристичке сезоне на многим путевима су гужве, па тако возачима "не гину" ни вишесатна чекања на граничним прелазима током дана, док је ситуација нешто боља у вечерњим сатима.

Како због високих температура неки аутомобили "прокувавају", а неки се чак и запале, стручњаци са којима смо разговарали кажу да је чекање на границама врло кобно по мотор.

Владимир Ристић, ауто-електричар из Земуна, каже да вожња када се ауто помера за по метар представља екстремни напор за његов мотор.

- Ауто се тако више греје, те може лако и да прокува. Ипак, то не би требало да се деси ако је ауто технички проверен пре пута и исправан је - каже он.

А како да до тога не дође, објаснио нам је Адам Нишевић, експерт и један од најбољих ауто-електричара у Београду.

- За мотор аутомобила је смрт да стоји и ради по пуним оптерећењем, дакле ем пун, ем са стално упаљеном климом. Ако то траје два сата, мотор се мучи, јер компресор даје оптерећење мотору и додатно га прегрева. Зато је паметније угасити аутомобили и чак и гурати га "миц по миц" - каже он.

Ипак, овако нешто веома је тешко извести када је на пример у возилу мало дете, а велике су врућине.

Препорука је стога да се путује ноћу јер су температуре ниже, кажу стручњаци, те је лакше и мотору возила, али и путницима. Наравно, све то уз редовна одмарања и возача и аута.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".