Zbog smene turista u jeku turističke sezone na mnogim putevima su gužve, pa tako vozačima "ne ginu" ni višesatna čekanja na graničnim prelazima tokom dana, dok je situacija nešto bolja u večernjim satima.

Kako zbog visokih temperatura neki automobili "prokuvavaju", a neki se čak i zapale, stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da je čekanje na granicama vrlo kobno po motor.

Vladimir Ristić, auto-električar iz Zemuna, kaže da vožnja kada se auto pomera za po metar predstavlja ekstremni napor za njegov motor.

- Auto se tako više greje, te može lako i da prokuva. Ipak, to ne bi trebalo da se desi ako je auto tehnički proveren pre puta i ispravan je - kaže on.

A kako da do toga ne dođe, objasnio nam je Adam Nišević, ekspert i jedan od najboljih auto-električara u Beogradu.

- Za motor automobila je smrt da stoji i radi po punim opterećenjem, dakle em pun, em sa stalno upaljenom klimom. Ako to traje dva sata, motor se muči, jer kompresor daje opterećenje motoru i dodatno ga pregreva. Zato je pametnije ugasiti automobili i čak i gurati ga "mic po mic" - kaže on.

Ipak, ovako nešto veoma je teško izvesti kada je na primer u vozilu malo dete, a velike su vrućine.

Preporuka je stoga da se putuje noću jer su temperature niže, kažu stručnjaci, te je lakše i motoru vozila, ali i putnicima. Naravno, sve to uz redovna odmaranja i vozača i auta.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".