Летња сезона одавно је почела, а велики број људи кренуо је ка одмаралиштима широм Црне Горе, Египта, Грчке...

Поред стандардних ствари, као шту су купаћи костими, гардероба и пешкири, поставља се питање шта треба понети од лекова, намењених за путну апотеку.

Алерголог Саша Милићевић истакао је, приликом гостовања у Јутарњем програму РТС-а, шта су идеална решења.

- Стомачне тегобе могу људима да покваре одмор, посебно код деце. Важно је понети пробиотик, а ако идете у, на пример, Тунис или Египат, није лоше неколико дана пре пута почети са пробиотицима - навео је Милићевић.

Уколико ипак дође до стомачних проблема, алерголог саветује да треба надокнадити изгубљену течност и електролите.

Изразито је битно понети лекове проитв алергије, који најчешће припадају групи лекова антихистаминика. Њихову употребу започети неколико дана пре пута.

Ако на одмору доживите сусрет са јежом или медузом, Милићевић напомиње да је најбоља солуција одлазак код лекара.

- Обично то нису опасне ситуације и изазивају локалне реакције. Прва помоћ била би да се на место убода или жарења ствари лед како би се смањио оток.

Фото: Ненад Живановић

 

 

После непријатне ситуација са отрвоним рибама или змијама, неопходно је одмах потражити лекарску помоћ, узевши у обзир могућу опасност њихових супстанци. Прва помоћ у овим случајевима представља стављање леда на повређено место, те подвезивање не би ли се смањио проток крви.

Ујед стршљена може бити посебно опасан код мале деце, а уколико дође до убода, потребно је применити антихистаминик, ставити лет и склонити се са сунца.

Алергије на сунце постају све учесталије, а алерголог, сходно томе, саветује да се превентивни лекови против алергије пију пре пута.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".