- До овакве ситуације и до оваквог одлучивања није смело доћи. Није се смело догодити да председник Србије не може доћи у посету Јасеновцу. Није се смело догодити да се траже алтернативни начин како да се та посета осигура и прође у реду. Постојала је у два наврата комуникација кад би се то требало догодити, па је одложено. Овај пут није било комуникације, мој покушај за ту комуникацију је пропао. И то је озбиљан проблем - рекао је Пуповац хрватским медијима и додао: 

- Ово није мали повод. Ово је осетљиво питање, трауматично и болно питање. Плашимо се да због овога ионако лоши односи између Хрватске и Србије ионако могу бити погоршани.

Фото: Танјуг/фото ХИНА/Звонимир Кухтић/БГ

 

Пуповац је истакао да би комуникација сада могла бити гора него што је до сада била и напомиње да то само показује одсуство жеље да се овакве ствари не догађају.

Он је позвао све да спрече даљу ескалацију и рекао да је данашњи догађај последица недовољног схватања о томе што је Јасеновац, и недовољног слушања нас кад су у питању јасеновачке и све друге жртве.

- Позивам све да спрече даљу ескалацију и да удахну дубоку пре него што крену у било који вербални или политички корак који може тешко нарушити ионако нарушене односе и позивам све да се, у што краћем могућем року, посвете комуникације и да слушају оне који су добре вере и воље - рекао је Пуповац који је истакао да се нада да ће се Вучићева посета догодити, била она приватна или не. 

На питање да прокоментарише став хрватске владе да је Вучићева посета провокација, Пуповац је рекао да он то не зна и да не зна зашто је баш сада и како одлука донесена.  

фото: Танјуг/ХИНА Адмир Буљубашић

 

- Долазак председника Србије у Јасеновац не би смео бити провокација. Ако је стање односа такво да се то може гледати као провокација, онда је проблем стање односа - закључио је он. 

Пуповац је унапред рекао да ће одговарати само на два питања и након та два питања конференција је завршена. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Манастир Стањевићи

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".