- Do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja nije smelo doći. Nije se smelo dogoditi da predsednik Srbije ne može doći u posetu Jasenovcu. Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni način kako da se ta poseta osigura i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi se to trebalo dogoditi, pa je odloženo. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem - rekao je Pupovac hrvatskim medijima i dodao: 

- Ovo nije mali povod. Ovo je osetljivo pitanje, traumatično i bolno pitanje. Plašimo se da zbog ovoga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije ionako mogu biti pogoršani.

Foto: Tanjug/foto HINA/Zvonimir Kuhtić/BG

 

Pupovac je istakao da bi komunikacija sada mogla biti gora nego što je do sada bila i napominje da to samo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

On je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i rekao da je današnji događaj posledica nedovoljnog shvatanja o tome što je Jasenovac, i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve.

- Pozivam sve da spreče dalju eskalaciju i da udahnu duboku pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose i pozivam sve da se, u što kraćem mogućem roku, posvete komunikacije i da slušaju one koji su dobre vere i volje - rekao je Pupovac koji je istakao da se nada da će se Vučićeva poseta dogoditi, bila ona privatna ili ne. 

Na pitanje da prokomentariše stav hrvatske vlade da je Vučićeva poseta provokacija, Pupovac je rekao da on to ne zna i da ne zna zašto je baš sada i kako odluka donesena.  

foto: Tanjug/HINA Admir Buljubašić

 

- Dolazak predsednika Srbije u Jasenovac ne bi smeo biti provokacija. Ako je stanje odnosa takvo da se to može gledati kao provokacija, onda je problem stanje odnosa - zaključio je on. 

Pupovac je unapred rekao da će odgovarati samo na dva pitanja i nakon ta dva pitanja konferencija je završena. 

BONUS GALERIJA: Manastir Stanjevići

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".