"Моји изуми су моја деца, а моја једина жеља је да кроз њих шаљем поруке у будућност. Жена је једно фантастично створење кога ја нисам вредан", говорио је Никола Тесла који је идеализовао жене.

Фото: Архив Новости

 

Теслу су жене обожавала и узалуд покушавале да га освоје. Био је наочит, изузетно образован, продуховљен и стидљив и све се то допадало дамама међу којима је била и Кетрин Џонсон која му је писала: "Шта радиш? Волела бих да свакога дана имам вести о свом драгом, ћутљивом пријатељу, биле оне добре или лоше. Али, ако не желиш да ми одговориш, макар ми пошаљи своје мисли, ја ћу их примити као какав фино подешен инструмент. Не знам зашто сам толико тужна, осећам се као да ми све бежи из руке. Можда сам само усамљена и треба ми друштво. Верујем да бих била срећнија да имам вести о теби. Теби, који си тако несвестан свега и задубљен само у свој рад, теби који немаш никакве људске потребе", "Остала сам код куће целе суботе и недеље, чекајући те да дођеш. Уморна сам од чекања на твој одговор".

Фото: Архив Новости

 

Тесла њена писма није ни отворио.

"Одлучио сам да свој живот посветим раду и зато се одричем љубави и друштва добре жене. Верујем да музичар, писац или било који други уметник треба да се ожене. Њих само инспирација води до већих успеха. Али проналазач је другачије природе, у себи има толико страсти и дивљине да, ако се преда жени, предаће јој све. То је штета, јер некада смо тако усамљени", причао је научник који је августа 1924. године у ексклузивној изјави „Galveston dejli njuzu” прокоментарисао зашто се није женио: "Увек сам мислио да жена поседује оне деликатне квалитете ума и душе који су је у том погледу учинили супериорном у односу на мушкарца. Стављао сам је на узвишени пиједестал, фигуративно говорећи, и по неким несумњиво важним својствима сматрао знатно вишом од мушкарца. Обожавао сам стопала створења које сам уздигао на ту висину и, као сваки прави обожавалац, осећао сам се недостојним предмета тог обожавања”.

Француска глумица која је била 12 година старија од Тесле Сара Бернанд дуго је покушавала да га освоји, а када је једном приликом прошла поред стола за којим је Никола седео у париском кафеу, испустила је марамицу поред њега. "Госпођице, ваша марамица", рекао јој и отишао. Била је тако разочарана.

Фото: Архив Новости

 

Жена којом је био очаран

Американке Милка Трнина односно леди Риблсдејл и Ана Морган веома су биле заинтересоване за његов рад, што се Тесли веома допадало. А рационалношћу пијанисткиње Маргарите Мерингтон био је потпуно одушевљен.

"То није мој избор, али чак и да имам новца да се окитим дијамантима, мислим да бих нашла бољи начин да потрошим новац", одговарала би зашто не носи минђуше, док је на питање на шта би потрошила новац рекла Тесли: "Купила бих кућу у центру града јер не волим да путујем дуго из предграђа до центра".

Последње године Николе Тесле

За Теслине позне године се везује усамљенички живот. 

У биографијама пише да је последње године живота провео је хранећи голубове (које је обожавао). Живео је од годишњег хонорара из своје домовине. Доживео је несрећу 1937. када га је у Њујорку ударио такси. У несрећи су му сломљена три ребра, а шест месеци је трајао његов опоравак.

Две године касније на предлог својих колега вратио се у компанију Вестингхаус, његова недељна плата била је 125 долара.

Фото: Архив Новости

 

Смрт у Њујорку

Никола Тесла је преминуо у 1943. године у 87. години живота, у хотелском апартману 3327 на 33. спрату Њујоркер хотела. Званично је забележено да је умро од срчане тромбозе, 7. јануара 1943. године у 22 часа и 30 минута.

Умро је сиромашан и у дуговима.

"Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће", рекао је градоначелник Њујорка Фјорел Хенри Лагвардија.

Сахрана је обављена 12. јануара у Цркви светог Јована Богослова на Менхетну у Њујорку. После службе обављена је кремација. Сахрани је присуствовало око 2000 људи, а том догађају су писале све њујоршке новине.

На сахрани је свирао Теслин пријатељ виолиниста Златко Балоковић, по Теслиној жељи, извео је прво Шубертову композицију "Аве Марија", а онда и песму "Тамо далеко".

Врховни суд САД је 1943. признала Николи Тесли право на патент радија. Сву имовину чувеног научника заплениле су америчке тајне службе као строго поверљива документа.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије са снимања серије "Кнежевина Србија" - Глоговац као Кнез Михаило

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".