Руска специјална операција на територији Украјине траје више од четири месеца. Током операције истакле су се многе војне јединице, укључујући јединице Руске гарде из Чеченске Републике. О њиховом учешћу у специјалној операцији редовно извештава шеф Чеченије Рамзан Кадиров. Бивши начелник штаба одреда специјалних снага Витјаз, а сада политичар и аналитичар, Андреј Головатјук, оценио је обуку чеченске Националне гарде, њихову тактику и оружје.

– Рамзан Кадиров на друштвеним мрежама хвали акције јединица Руске гарде из Чеченије. Како оцењујете обученост ових јединица?

Фото:Профимедиа

 

– Реч је о обученим војницима са дугогодишњим искуством у вођењу противтерористичких операција на Северном Кавказу. Ове јединице укључују само војнике по уговору. Многи од њих су у специјалним снагама служили три или четири године, па и више. Можемо рећи да не постоје случајни људи - започиње Головатјук и додаје:

- Важан фактор у деловању јединице је кохезија војног колектива. Код Чечена је то уздигнуто до апсолута. Тамо се сви познају, посебно јер су многи војници из истих села или су чак и рођаци. Борци су боље обучени и опремљени од обичних припадника Националне гарде. Поред стандардне заштитне опреме, пешадијског оружја и термовизира, чеченски национални гардисти имају и специјално наоружање: тихе пушке (нпр Винторез), оружје повећаног домета, муницију повећане снаге итд.

Фото:Профимедиа

 

Резултат је да руководство Чеченске Републике и лично Рамзан Кадиров не штеде новац на опремању својих војника.

– Које су карактеристике обуке и тактике Чеченске националне гарде?

– Они се у специјалном центру за обуку уче навигацији у шумовитом и планинском шумовитом подручју, извођењу борбених дејстава у насељима, укључујући и велике градове. Ово је посебно корисно у условима тренутне специјалне операције, јер борба у урбаним условима захтева много вештина: како правилно ући у зграду коју је заузео непријатељ, како покривати једни друге и вршити чишћења.

– На шта треба обратити пажњу приликом планирања и извођења борбених дејстава?

– Најважније је извиђање и свеобухватна подршка, која се састоји од борбене, логистичке и техничке подршке. Ако нема хране, муниције и горива, како ће се онда борити наши војници? Голим рукама? Зато је потребно стално пратити да ли је борац руске војске увек нахрањен и наоружан.

– Како оцењујете квалитет подршке руске војске Националној гарди?

Фото: Профимедиа

 

- Сасвим прихватљиво. Томе је допринело искуство извођења противтерористичких операција на Северном Кавказу, као и у Сирији. Наше позадинске службе савесно излазе у сусрет потребама трупа, користе мобилне кухиње, пекаре и купатила.

– Шта можете саветовати борцима који обављају задатке чишћења подручја од украјинских милитаната?

- Војна лица морају редовно да врше извиђање терена, чак и у одсуству претње, да буду опрезни и да не хрле у борбу без наређења одозго. Вођење непријатељстава у градовима отежава чињеница да се милитанти понекад крију под маском цивила. Потребна је стална будност. На снагама за спровођење закона је да идентификују милитанте обучене у цивилну одећу, који прате руско војно особље у другом ешалону.

Фото:Профимедиа

 

Већ смо имали случајеве када су милитанти Националног батаљона покушали да побегну из Мариупоља, преобукавши се у свакодневну одећу. Већина је желела да изађе из "котла", али су понекад овај метод користиле украјинске диверзантско-извиђачке групе. За нашу војску је такође важно да у обзир узме чињеницу да је цивилно становништво присутно у зони борбених дејстава.

(mk.ru)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: БИВШИ САРАДНИЦИ СЛУЖБЕ: Слике Кадирове јединице из борби

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".