Претходно је турски министар правде Бекир Боздаг рекао да је Анкара послала писани захтев Шведској и Финској за изручење чланова забрањене Курдистанске радничке партије и организације исламског проповедника Фетулаха Гулена (ФЕТО). Шведско Министарство правде саопштило је за РИА Новости о одсуству званичних докумената у вези са захтевом Турске за изручење припадника ових организација.

- Процес у вези са споразумом потписаним између Турске, Финске и Шведске је у току. Сва пажња је усмерена на одговоре Шведске на захтеве Турске за екстрадицију. Извештава се да је Шведска припремила списак од 10 чланова ПКК који ће бити изручени - јавио је ТРТ Хабер у недељу.

ТВ канал појашњава да је шведска влада одобрила три од 16 захтева за екстрадицију Турске између 2019. и 2022. године.

- Међутим, након потписивања меморандума почели су да се појављују кораци који су указивали на убрзање процеса. Први знаци ових корака појавили су се у шведским медијима. Штампа ове земље пише да је шведска служба безбедности припремила списак од 10 припадника. ПКК. Према вестима, ова листа може да се користи за задовољење захтева Турске за екстрадицију - објашњава овај телевизијски канал.

Емитер је известио да је изручење криминалаца страним земљама у Шведској регулисано Законом бр. 668 о екстрадицији из 1957. године.

Фото: Танјуг/АП

 

- Према релевантном делу закона, држава која тражи екстрадицију мора да проследи документа која се односе на починиоца шведском министарству правде. Шведско министарство правде прослеђује примљене захтеве тужилаштву. Након што тужилаштво достави своје мишљење Влади, шведска влада одлучује о захтеву за екстрадицију. Међутим, особа чије се изручење тражи има право да уложи жалбу на ову одлуку, која није коначна, Врховном суду - наводи ТРТ Хабер.

Уочи самита НАТО-а у Мадриду, Шведска, Финска и Турска потписале су безбедносни меморандум којим је откључан почетак преговора о приступању Шведске и Финске НАТО-у.
Земље су се сложиле да ојачају сарадњу у борби против тероризма, укључујући мере против ПКК забрањене у Турској, размену информација и споразум о екстрадицији. Турска је раније одлагала почетак процеса придруживања, изражавајући забринутост у вези са подршком Стокхолма и Хелсинкија ПКК.

 

(ТРТ Хабер)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".