Prethodno je turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao da je Ankara poslala pisani zahtev Švedskoj i Finskoj za izručenje članova zabranjene Kurdistanske radničke partije i organizacije islamskog propovednika Fetulaha Gulena (FETO). Švedsko Ministarstvo pravde saopštilo je za RIA Novosti o odsustvu zvaničnih dokumenata u vezi sa zahtevom Turske za izručenje pripadnika ovih organizacija.

- Proces u vezi sa sporazumom potpisanim između Turske, Finske i Švedske je u toku. Sva pažnja je usmerena na odgovore Švedske na zahteve Turske za ekstradiciju. Izveštava se da je Švedska pripremila spisak od 10 članova PKK koji će biti izručeni - javio je TRT Haber u nedelju.

TV kanal pojašnjava da je švedska vlada odobrila tri od 16 zahteva za ekstradiciju Turske između 2019. i 2022. godine.

- Međutim, nakon potpisivanja memoranduma počeli su da se pojavljuju koraci koji su ukazivali na ubrzanje procesa. Prvi znaci ovih koraka pojavili su se u švedskim medijima. Štampa ove zemlje piše da je švedska služba bezbednosti pripremila spisak od 10 pripadnika. PKK. Prema vestima, ova lista može da se koristi za zadovoljenje zahteva Turske za ekstradiciju - objašnjava ovaj televizijski kanal.

Emiter je izvestio da je izručenje kriminalaca stranim zemljama u Švedskoj regulisano Zakonom br. 668 o ekstradiciji iz 1957. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

- Prema relevantnom delu zakona, država koja traži ekstradiciju mora da prosledi dokumenta koja se odnose na počinioca švedskom ministarstvu pravde. Švedsko ministarstvo pravde prosleđuje primljene zahteve tužilaštvu. Nakon što tužilaštvo dostavi svoje mišljenje Vladi, švedska vlada odlučuje o zahtevu za ekstradiciju. Međutim, osoba čije se izručenje traži ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku, koja nije konačna, Vrhovnom sudu - navodi TRT Haber.

Uoči samita NATO-a u Madridu, Švedska, Finska i Turska potpisale su bezbednosni memorandum kojim je otključan početak pregovora o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.
Zemlje su se složile da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući mere protiv PKK zabranjene u Turskoj, razmenu informacija i sporazum o ekstradiciji. Turska je ranije odlagala početak procesa pridruživanja, izražavajući zabrinutost u vezi sa podrškom Stokholma i Helsinkija PKK.

 

(TRT Haber)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".