Међу десетинама ухапшених за низ провала у војне базе у Немачкој била су два војника Бундесвера који су хтели да искористе украдени експлозив да униште мост између Крима и руског копна, известио је немачки таблоид, позивајући се полицијски извори, пише РТ.

- Серија провала, дугих истрага, луди план: Како су немачки војници желели да интервенишу у украјинском рату - пише у наслову недељника Стерн из Хамбурга.

Прича, састављена из полицијских извештаја, детаљно описује истрагу ланца крађе у којем су учествовала укупно четири војника Бундесвера и осам других осумњичених које је полиција у Килу ухватила.

Хапшења су се догодила 22. маја, уз малу или никакву пажњу медија, пошто је истрага била фокусирана на провале у војне објекте и крађу оружја, експлозива и друге муниције за препродају на црном тржишту. Овај случај је откривен случајно, пошто је полиција пратила телефонске разговоре осумњичених, наводи магазин.

Током разговора, двојица мушкараца разговарали су о врсти и количини материјала који ће им бити потребни за рушење 19-километарског моста између Крима и Таманског полуострва, као начина да помогну Украјини у сукобу са Русијом.

Непосредно пре него што су ухапшени, завереници су покушали – безуспешно – да украду ронилачку опрему из поморског објекта у близини Кила. Полиција каже да су планирали да отпутују у Украјину неколико дана касније. У кући двојице војника пронађени су муниција, оружје и експлозив. Стерн пише да је украдена роба делом била намењена препродаји, а делом за личну употребу.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".