Među desetinama uhapšenih za niz provala u vojne baze u Nemačkoj bila su dva vojnika Bundesvera koji su hteli da iskoriste ukradeni eksploziv da unište most između Krima i ruskog kopna, izvestio je nemački tabloid, pozivajući se policijski izvori, piše RT.

- Serija provala, dugih istraga, ludi plan: Kako su nemački vojnici želeli da intervenišu u ukrajinskom ratu - piše u naslovu nedeljnika Stern iz Hamburga.

Priča, sastavljena iz policijskih izveštaja, detaljno opisuje istragu lanca krađe u kojem su učestvovala ukupno četiri vojnika Bundesvera i osam drugih osumnjičenih koje je policija u Kilu uhvatila.

Hapšenja su se dogodila 22. maja, uz malu ili nikakvu pažnju medija, pošto je istraga bila fokusirana na provale u vojne objekte i krađu oružja, eksploziva i druge municije za preprodaju na crnom tržištu. Ovaj slučaj je otkriven slučajno, pošto je policija pratila telefonske razgovore osumnjičenih, navodi magazin.

Tokom razgovora, dvojica muškaraca razgovarali su o vrsti i količini materijala koji će im biti potrebni za rušenje 19-kilometarskog mosta između Krima i Tamanskog poluostrva, kao načina da pomognu Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Neposredno pre nego što su uhapšeni, zaverenici su pokušali – bezuspešno – da ukradu ronilačku opremu iz pomorskog objekta u blizini Kila. Policija kaže da su planirali da otputuju u Ukrajinu nekoliko dana kasnije. U kući dvojice vojnika pronađeni su municija, oružje i eksploziv. Stern piše da je ukradena roba delom bila namenjena preprodaji, a delom za ličnu upotrebu.

(RT)

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".