Посланици Европског парламента ће сутра у подне на пленарној седници у Стразбуру гласати о овогодишњем извештају о Србији којим се изражава подршка будућем чланству Србије у ЕУ, али уз захтев да поред владавине права и нормализације односа са Приштином усклађивање са санкцијама Русији буде кључни елемент који ће одређивати укупан напредак Србије на путу приступања.


У тексту извештаја аманданима је убачено и да се од Србије и тзв. Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа ”заснованог на међусобном признању” што је први пут да се међусобно признаје помиње у званичном докумету ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља и позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

У тексту извештаја похваљује се напредак који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управаљању миграцијама.

Усвојен на пленаром заседању извештај Европског парламента добија форму резолуције, која није првнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".