Уједињене нације и њихови хуманитарни партнери спремни су да прошире своје присуство у Украјини након извештаја о погоршању хуманитарне ситуације, изјавио је портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.


- Сукобљене стране интензивирају војну операцију широм Доњецке области. За собом остављају на десетине мртвих или повређених цивила, укључујући и у областима која раније нису била подручја сукоба - казао је Дижарик у понедељак, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, слична ситуација је и у Луганској области.

- Гранатирање, ваздушни напади и борбе, како се извештава, настављају изузетно да отежавају живот људима у Северодоњецку, Лисичанску и другим местима у областима које контролише влада као и областима које контролишу невладине организације - рекао је он.

Дижарик је истакао да стране у сукобу имају обавезу да штите цивиле и цивилну инфраструктуру.

- Позивамо их да се постарају да цивили у Украјини који су већ прошли кроз огромна страдања не буду само поштеђени, већ имају прилику да добију помоћ. Ми смо заједно са нашим хуманитарним партнерима спремни смо да још више проширимо своје присуство, али нам је потребно да стране ураде свој део посла - додао је он.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".