Високе температуре, кише, а након њих велика влажност ваздуха ситуације су које не пријају ни здравим особама, а посебно су на удару хронични болесници. Посебну пажњу треба да водите о топлотном удару који може бити озбиљна претња по здравље. О чему све треба водити рачуна, како помоћи особи која има топлотни удар, како се хранити, говорио је кардиолог проф. др Предрагом М. Митровићем за Објектив.

- Када смо изложени високим дневним температурама и високој влажности ваздуха, веома је значајно да знамо да оне утичу на повећано оптерећење нашег кардиоваскуларног система, односно на срце и крвне судове - истиче доктор Митровић. - У таквим условима терморегулациони систем нашег тела покушава да снизи нашу телесну температуру и тада долази до повећања брзине циркулације крви уз проширење крвних судова, посебно на површини тела. Тада долази до снижења крвног притиска, што може бити штетно за оне особе које болују од кардиоваскуларних болести.

ОСОБЕ СА ПОВИШЕНИМ КРВНИМ ПРИТИСКОМ

- Када говоримо о болесницима који се лече од хипертензије, односно повишеног крвног притиска, у условима повишених дневних температура долази до снижења крвног притиска, па је често потребно извршити ревизију дневних доза антихипертензивних лекова, уз употребу мањих доза лекова дневно. Болесници који се више година лече од хипертензије често знају да сами промене своје дневне дозе анзихипертензива, наводи доктор Митровић, али се саветује да се ова ревизија, односно промена терапије, изврши у договору са надлежним лекаром и да она буде иста током читавог периода повишених дневних температура, а не на дневној бази - наводи он.

ДЕХИДРАТАЦИЈА ДОВОДИ ДО БОЛЕСТИ

- Стално помињање уноса довољне количине течности током врелих и сунчаних дана неопходно је због могуће појаве наглог снижења крвног притиска услед дехидратације, што може довести до појаве: краткотрајних болова у грудима (ангине пекторис), срчаног удара (инфаркта миокарда), губитка свести (колапса) код оних болесника који се лече од кардиоваскуларних болести.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".