Visoke temperature, kiše, a nakon njih velika vlažnost vazduha situacije su koje ne prijaju ni zdravim osobama, a posebno su na udaru hronični bolesnici. Posebnu pažnju treba da vodite o toplotnom udaru koji može biti ozbiljna pretnja po zdravlje. O čemu sve treba voditi računa, kako pomoći osobi koja ima toplotni udar, kako se hraniti, govorio je kardiolog prof. dr Predragom M. Mitrovićem za Objektiv.

- Kada smo izloženi visokim dnevnim temperaturama i visokoj vlažnosti vazduha, veoma je značajno da znamo da one utiču na povećano opterećenje našeg kardiovaskularnog sistema, odnosno na srce i krvne sudove - ističe doktor Mitrović. - U takvim uslovima termoregulacioni sistem našeg tela pokušava da snizi našu telesnu temperaturu i tada dolazi do povećanja brzine cirkulacije krvi uz proširenje krvnih sudova, posebno na površini tela. Tada dolazi do sniženja krvnog pritiska, što može biti štetno za one osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

OSOBE SA POVIŠENIM KRVNIM PRITISKOM

- Kada govorimo o bolesnicima koji se leče od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska, u uslovima povišenih dnevnih temperatura dolazi do sniženja krvnog pritiska, pa je često potrebno izvršiti reviziju dnevnih doza antihipertenzivnih lekova, uz upotrebu manjih doza lekova dnevno. Bolesnici koji se više godina leče od hipertenzije često znaju da sami promene svoje dnevne doze anzihipertenziva, navodi doktor Mitrović, ali se savetuje da se ova revizija, odnosno promena terapije, izvrši u dogovoru sa nadležnim lekarom i da ona bude ista tokom čitavog perioda povišenih dnevnih temperatura, a ne na dnevnoj bazi - navodi on.

DEHIDRATACIJA DOVODI DO BOLESTI

- Stalno pominjanje unosa dovoljne količine tečnosti tokom vrelih i sunčanih dana neophodno je zbog moguće pojave naglog sniženja krvnog pritiska usled dehidratacije, što može dovesti do pojave: kratkotrajnih bolova u grudima (angine pektoris), srčanog udara (infarkta miokarda), gubitka svesti (kolapsa) kod onih bolesnika koji se leče od kardiovaskularnih bolesti.

(Objektiv)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".