Косовка девојка је лик из српских епских песама. Симбол је помоћи, бриге, љубави према ближњима и доброте.

Епска песма "Косовка девојка" се убраја у једну од најлепших песама српске књижевности. 

У народу и песмама је опевана као млада, лепа девојка која лута по Косовом пољу, помаже рањеницима и тражи свог вереника Топлицу Милана, свог кума Милоша Обилића и девера Косанчић Ивана. 

Топлица Милан јој је обећао да ће је узети за верну љубу ако се врати из боја. Када је наишла на рањеног витеза Орловић Павла, он јој је саопштио да су сва тројица мртви, а потом јој је и он умро на рукама. 

Фото: Д. Миловановић

 

 

Према народном предању "Косовка девојка" се звала - Јелица. Она је била рођена сестра српског великана Стевана Мусића.

Он је био познат као властелин који је господарио у месту Брвенику у долини Ибра. Била је сестричина српског кнеза Лазара. Побратим Милоша Обилића, Милан Топлица се заљубио у њу и верио ју је пре него што је трагично настрадао у битци. 

Са друге стране, чувена слика "Косовка девојка" коју је 1919. године урадио Урош Предић, такође је настала по стварној особи. Тачније, лик девојке је урађен по једној девојци из Београда.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Колу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Косовка девојка јер је у њој видео "прву болничарку" из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Косовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је "Косовка девојка" настала била двадесетогодишњакиња.

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. Према доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Кажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: "Умрла 'Косовка девојка'".

– У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодишњакиња на чувеном платну Уроша Предића “Косовка девојка”.

(магазин.новости.рс)

БОНУС ВИДЕО:

ГДЕ ЈЕ СРПСКО БЛАГО: Каква је судбина хиљада рукописа, реликвија, икона, уметничких дела...

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".