Ситуација у Западној Сахари "значајно се погоршала" у последњих годину дана, рекао је генерални секретар УН, наводећи као разлог наставак непријатељстава између Марока и покрета за независност Полисарио на спорној територији. Мароко посматра Западну Сахару као саставни део своје територије, али Полисарио - међународно признат као представник народа Сахрави - дуго је тражио независност.

- Обнављање непријатељстава између Марока и покрета Полисарио велики је застој ка постизању политичког решења - рекао је Антонио Гутеррес у извештају поднетом Већу сигурности.

- Остаје јасан ризик од ескалације док непријатељства трају - додао је он у извјештају, који још није објављен и од којег је у суботу добио АФП. - Стога позивам стране да деескалирају ситуацију и одмах прекину непријатељства - Гутерес је рекао да се две стране морају договорити око именовања изасланика УН -а за поновни почетак политичког дијалога о Западној Сахари. Полисарио је водио рат за независност са Мароком од 1975. године до прекида ватре посредством УН-а 1991.

Фото: Архива

 

Сукоб се наставио тињати и без емисора је од маја 2019., а све кандидате које је предложио Гутерес одбацила је једна или друга страна. У свом извештају, Гутерес је приметио да је у новембру 2020. године Полисарио објавио - након инцидената са Мароком - да се више не осећа посвећен прекиду ватре. У децембру 2020. тадашњи председник Доналд Трумп раскинуо је са дотадашњим ставовима САД и признао суверенитет Марока над читавом Западном Сахаром.

Председник Јое Биден још није дао коментар по том питању. Крајем августа, Алжир - суседна држава и ривал Марока, али и кључни савезник Полисарија - прекинуо је дипломатске односе са Рабатом, због нових сукоба око Западне Сахаре. Полисарио тражи подршку УН за референдум о незавиности, док Мароко који контролише више од две трећине ове бивше шпанске колоније,предложио план за аутономију  Полисарио фронту под суверенитетом Марока.

Улога Алжира

Иако у суштини не полаже право на териториј Западне Сахаре, Алжир је на други начин укључен у сукоб између Полисарија и Марока. Наиме након оснивања Полисарио Фронта и почетка рата с Мароком, Алжир је представљао уточиште како војним званичницима Полисарија тако и бројним избјеглицама које су своје уточиште пронашли у јужном дијелу Алжира.

Прекид дипломатских односа између двије афричке државе само је још једна у низу манифестација бурних односа држава које се налазе на самом сјеверу Африке.

Министар вањских послова Алжира у изјави за медије изјавио је како Мароко константно врши непријатељска дејства према Алжиру те је оптужио мароканског краља Мухамеда ВИ и остале званичнике за рат против Алжира, алжирског народа и његових вођа.

- Алжир одбија да се повинује таквом понашању. Одбацујемо логику једностраних политика с посљедицама по народ Магреба. Алжир одбија абнормалности чији је циљ задржати земље регије у константном стању несигурности и напетости - рекао је шеф алжирске дипломатије.

(АФП)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".