Није тајна да је иранска војска пребачена северно од Техерана. Напротив, командант копнене војске Корпуса чувара исламске револуције (КСИР), генерал Мохамад Пакпур је објаснио разлог таквих акција.

- Нећемо толерисати присуство Израела у суседству - рекао је независни војни експерт за Блиски исток Јуриј Љамин.

- Какве сада везе има Израел? Од Азербејџана до Израела има стотине километара и неколико држава. Али, није све баш тако једноставно. Како је рекао Љамин, Азербејџан има дугогодишње везе са Израелом.

Сви су могли да виде током прошлогодишњег рата у Карабаху да је азербејџанска војска користила израелске дронове, ракете, противтенковске ракетне комплексе и друго наоружање - рекао је Љамин.

Заиста, према оцени експерта, јуришне беспилотне летелице су имале великог удела у победи Азербејџана. Притом, Азербејџан је имао мање шансе да добије турске дронове "барјактар" него израелске вишенаменске летелице. Азербејџанска војска је имала око 120 дронова и више од 400 дронова камиказа израелске производње.

Баку је од Израела купио и беспилотне летелице "Аеростар", "Орбитер 2М", "Орбитер 3", "Орбитер 1К", "Хермес 450" и "Херон 1". Наравно, да је тако велика куповина настала после војно-политичког споразума.

- Азербејџан испоручује велике количине нафте Израелу. У Азербејџану раде израелске компаније. Према неким информацијама, израелске специјалне службе воде тајне операције против Ирана, између осталог и преко територије Азербејџана. И раније су се чуле из Ирана сличне оптужбе - наставио је независни војни експерт.

То је већ озбиљан аргумент за Техеран који се са Израелом фактички налази у рату. Иран се плаши да ће Израел подићи утврђење на северу Ирана и уједно базу за обавештајну службу и специјалне операције, сличне оној, када је убијен легендарни ирански генерал Касем Сулејмани. Претпоставља се да је генерал у Ираку убијен помоћу америчког дрона. Међутим, у Техерану тврде да је и Израел умешан у ово убиство.

(Спутњик)