Situacija u Zapadnoj Sahari "značajno se pogoršala" u poslednjih godinu dana, rekao je generalni sekretar UN, navodeći kao razlog nastavak neprijateljstava između Maroka i pokreta za nezavisnost Polisario na spornoj teritoriji. Maroko posmatra Zapadnu Saharu kao sastavni deo svoje teritorije, ali Polisario - međunarodno priznat kao predstavnik naroda Sahravi - dugo je tražio nezavisnost.

- Obnavljanje neprijateljstava između Maroka i pokreta Polisario veliki je zastoj ka postizanju političkog rešenja - rekao je Antonio Guterres u izveštaju podnetom Veću sigurnosti.

- Ostaje jasan rizik od eskalacije dok neprijateljstva traju - dodao je on u izvještaju, koji još nije objavljen i od kojeg je u subotu dobio AFP. - Stoga pozivam strane da deeskaliraju situaciju i odmah prekinu neprijateljstva - Guteres je rekao da se dve strane moraju dogovoriti oko imenovanja izaslanika UN -a za ponovni početak političkog dijaloga o Zapadnoj Sahari. Polisario je vodio rat za nezavisnost sa Marokom od 1975. godine do prekida vatre posredstvom UN-a 1991.

Foto: Arhiva

 

Sukob se nastavio tinjati i bez emisora je od maja 2019., a sve kandidate koje je predložio Guteres odbacila je jedna ili druga strana. U svom izveštaju, Guteres je primetio da je u novembru 2020. godine Polisario objavio - nakon incidenata sa Marokom - da se više ne oseća posvećen prekidu vatre. U decembru 2020. tadašnji predsednik Donald Trump raskinuo je sa dotadašnjim stavovima SAD i priznao suverenitet Maroka nad čitavom Zapadnom Saharom.

Predsednik Joe Biden još nije dao komentar po tom pitanju. Krajem avgusta, Alžir - susedna država i rival Maroka, ali i ključni saveznik Polisarija - prekinuo je diplomatske odnose sa Rabatom, zbog novih sukoba oko Zapadne Sahare. Polisario traži podršku UN za referendum o nezavinosti, dok Maroko koji kontroliše više od dve trećine ove bivše španske kolonije,predložio plan za autonomiju  Polisario frontu pod suverenitetom Maroka.

Uloga Alžira

Iako u suštini ne polaže pravo na teritorij Zapadne Sahare, Alžir je na drugi način uključen u sukob između Polisarija i Maroka. Naime nakon osnivanja Polisario Fronta i početka rata s Marokom, Alžir je predstavljao utočište kako vojnim zvaničnicima Polisarija tako i brojnim izbjeglicama koje su svoje utočište pronašli u južnom dijelu Alžira.

Prekid diplomatskih odnosa između dvije afričke države samo je još jedna u nizu manifestacija burnih odnosa država koje se nalaze na samom sjeveru Afrike.

Ministar vanjskih poslova Alžira u izjavi za medije izjavio je kako Maroko konstantno vrši neprijateljska dejstva prema Alžiru te je optužio marokanskog kralja Muhameda VI i ostale zvaničnike za rat protiv Alžira, alžirskog naroda i njegovih vođa.

- Alžir odbija da se povinuje takvom ponašanju. Odbacujemo logiku jednostranih politika s posljedicama po narod Magreba. Alžir odbija abnormalnosti čiji je cilj zadržati zemlje regije u konstantnom stanju nesigurnosti i napetosti - rekao je šef alžirske diplomatije.

(AFP)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".