Није искључено да ће успети - у подељеној и ратом разруженој земљи носталгија за Гадафијевом владавином све је већа.

Ових дана је презиме Гадафи поново се нашло на насловима светских медија. Сади Гадафи, трећи син некадашњег либијског владара Моамера ел Гадафија, пре недељу дана пуштен је из затвора. Наводно је одмах отишао у Турску.

Млађи Гадафи је провео седам година иза решетака, осуђен због злочина над демонстрантима током побуне против режима 2011, као и због убиства популарног фудбалера Башира ал Рајанија 2005. године. Ал Рајани је био отворени критичар Гадафијевог режима.

Сади Гадафи је такође био фудбалер, и стигао је на чудноват начин чак и до дреса неких италијанских прволигаша.

У договору да се Сади Гадафи пусти из затвора учествовале су важне племенске вође, тренутни прелазни премијер, али и Фати Башага, бивши министар полиције којем се дају добре шансе да постане премијер након избора заказаних за децембар.

Познаваоци прилика управо ту виде јадац – породица Гадафи би могла да буде битан фактор на тим изборима.

Амбиције старијег сина

Моамер ел Гадафи отац је четири деценије господарио земљом, пре него што је срушен и убијен у побуни 2011. коју су подржале западне силе. Од седморице његових синова, тројица су такође убијена. Двојица синова, ћерка и супруга покојног диктатора добили су азил у Оману.

Али, најзанимљивији је случај Гадафијевог сина Саифа ал Ислама (49), јединог члана породице за којег се зна да има политичке амбиције. Саифа су пре десет година заробиле племенске паравојске у Зинтану, на северозападу Либије. Пуштен је пре четири године и верује се да живи међу својим бившим отмичарима.

ФОТО: Архива

 

У јулу је у ретком интервјуу говорио за Њујорк тајмс, помињући да има политичке амбиције да постане председник ове године.

Посматрачи кажу да уопште није без шанси у земљи коју су, од пада Моамера Гадафија, обележили крвави сукоби и поделе. „Нема актера или групе који би јасно доминирали политичком сценом“, каже Тим Итон, истраживач Четам хауса који се бави стањем у овој медитеранској земљи.

- Све је постало веома компликовано. Као партија тродимензионалног шаха, где разни лидери и мреже покушавају да скују савезе, или понегде сарађују, али увек ограничено - каже нам Итон.

Саиф нема војску

Други посматрачи кажу да је пуштање Садија Гадафија из затвора начин да се његов старији брат Саиф приволи на одређене политичке савезе. - Има људи у Либији који би, с обзиром на догађаје претходних година, потписали да им је било боље под породицом Гадафи - каже Итон.

Неки се чак питају да ли би Саиф Гадафи могао да постане нови председник након избора 24. децембра. Један од конкурената могао би да му буде моћни господар рата, генерал Калифа Хафтар који контролише добар комад земље.

Аналитичари су уверени да Саиф Гадафи има одличне шансе у народу, а то говоре и неке анкете које ваља узети са резервом. Тим Итон је ипак помало уздржан - Тешко му је да поврати стару популарност. Не може да се креће земљом слободно нити има оружане снаге које су му лојалне.

(DW)