Метеоролог Марко Чубрило наводи да ће у наредном периоду уследити временске нестабилности и могућа снажна невремена.

-  У среду рано ујутро на северозападу Хрватске нестабилно уз грмљавинске пљускове. Затим ће се над овим делом региона атмосфера симирити али ће средином дана и поподне над југом Србије и севером Црне Горе бити нестабилно уз грмљавинске пљускове.

Касно после подне и рано увече на северозаоду Хрватске нова, јака, дестабилизација атмосфере. Те нестабилности би се у западном и северозападном ваздушном струјању у току ноћи ка чевртку и у четвртак ујутро пребацивале даље на исток региона доносећи на свом путу снажне локалне пљускове и појаву локалних временских непогода.

- У овако динамичним ситуацијама није могуће предвидети где ће који кумулонуимбус “букнути” и дати снажно невреме али по тренутним параметрима највећи ризик од појаве јаких пљускова и непогода је над севером и истоком Хрватске (уз границу са Мађарском), затим над већим делом Војводине, крајњем северу посебно североистоку БиХ, западном Србјим и већим делом северне Шумадије, док би у четвртак рано јутро јаких нестабилности могло бити над истоком и делом југоистока Србије - истиче Чубрило.

Сигнализација која указује на нестабилности јачег интезитета није активирана за остале пределе, те су могући само пљускови слабијег интезитета.

 

 

- Очекиване акмулиране количине талога над еловима региона где ће бити јаких и честих пљускова иду од 15 мм до око 50 мм талога, локално и више, док над осталим пределима стоји  до 5 мм талога. У зони пљускова ветар пролазно јак, северозападни.

Четвтак током дан ослабљење нестабилности би деловима средишње и источне БиХ, северу Црне Горе и југу Србије донеле локалне пљускове, али вероватно без јачих непогода док би се увече атмосфера полако смирила. Дневни максимум у четвртак биће од 18 до 25 степени Целзијуса и то би могао бити најсвежији дан у дужем временском периоду.

Крај радне недеље обележиће сунчани интервали и летње температуре.

- За викенд још мало топлије али не сасвим стабилно и од суботе увече може бити локалних пљускова и услова за непогоде. Дневни максимум од 25 до 32 степена Целзијуса. Почетком следеће недеље још топлије и око 27. јуна уз суво време максимуми често и преко 35 степени Целзијуса. Мање освежење уз могуће пљускове после 28.јуна када би се максимуми и даље кретали изнад просека, од 24 до 31 степен Целзијуса. На југу без првог освежења и тамо ће максимуми и даље бити око 35 степени Целзијуса - написао је Чубрило на Фејсбуку.

БОНУС ВИДЕО

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".