Иако је тек данас календарски почело лето, тропске температуре одавно су присутне код нас. Са порастом температуре појачавају се апели стручњака за јавно здравље на појаве попут сунчанице и топлотног удара. Пре свега, треба рећи да су ово две различите здравствене тегобе.

Сунчаница настаје као резултат дужег директног излагања сунцу, а посебно осетљиве регије су глава и врат. Симптоми сунчанице подсећају на симптоме потреса мозга, а у екстремним случајеви сунчаница може довести до падања у несвест или коматозног стања.

Симптоми су јака главобоља, сува кожа, стално повећање телесне температуре, вртоглавице, поспаност и повраћање, убрзан пулс, појачано знојење, зујање у ушима, поремећај вида и несвестица.

Фото: Профимедиа

 

Особу која има овакве симптоме треба сместити у хладовину или у расхлађену просторију. Потребно је постепено расхлађивање поливањем водом и стављањем хладних облога на потиљак и главу. 

Са друге стране, топлотни удар не мора бити последица директног излагања сунцу. Ова појава настаје као резултат прегрејавања тела у кратком временском периоду, а обично се јавља у време спарног, летњег времена када је повећана влажност ваздуха.

Важно је напоменути да дуго стање топлотног удара може довести до трајних оштећења и неуролошких поремећаја. 

Симптоми топлотног удара су повишена телесна температура која прелази 40°, слабост, топла и сува кожа без знојења, убрзан пулс и дисање, пад крвног притиска, вртоглавица, главобоља, мучнина, повраћање, а понекад и губитак свести.

Фото: Профимедиа

 

У случају топлотног удара потребна је правовремена интервенција и расхлађивање хладном водом. Особу треба склонити у хладовину и позвати Хитну помоћ. Такође, пожељно је пратити телесну температуру. Врло је битно да особа која је у стању топлотног удара надокнади изгубљену течности и минерале, али не одједном, већ повремено кроз који гутљај.

Позната је стара пословица која каже да је боље спречити него лечити, па тако Градски завод за јавно здравље Београда препоручује неколико ствари које треба радити како не би дошло до топлотног удара:

- Расхладите тело и пијте довољно течности;

- Пијте редовно воду, лимунаду и нискокалоричне напитке без кофеина, алкохола и шећера. Није препоручљиво пити јако расхлађене напитке;

Фото: Профимедиа

 

- Избегавајте боравак на сунцу у периоду од 10-17 сати, нарочито деца, труднице, старије особе, срчани болесници и болесници с хроничним болестима (менталне болести, дијабетес и др.);

- Туширајте се или купајте у млакој води, а друга могућност је замотати се у хладне и мокре пешкире;

- Носите лагану, широку и светлу одећу направљену од природних материјала. Ако идете изван куће ставите шешир широког обода или капу и сунчане наочаре;

- Једите чешће мале и што течније оброке

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".