Meteorolog Marko Čubrilo navodi da će u narednom periodu uslediti vremenske nestabilnosti i moguća snažna nevremena.

-  U sredu rano ujutro na severozapadu Hrvatske nestabilno uz grmljavinske pljuskove. Zatim će se nad ovim delom regiona atmosfera simiriti ali će sredinom dana i popodne nad jugom Srbije i severom Crne Gore biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

Kasno posle podne i rano uveče na severozaodu Hrvatske nova, jaka, destabilizacija atmosfere. Te nestabilnosti bi se u zapadnom i severozapadnom vazdušnom strujanju u toku noći ka čevrtku i u četvrtak ujutro prebacivale dalje na istok regiona donoseći na svom putu snažne lokalne pljuskove i pojavu lokalnih vremenskih nepogoda.

- U ovako dinamičnim situacijama nije moguće predvideti gde će koji kumulonuimbus “buknuti” i dati snažno nevreme ali po trenutnim parametrima najveći rizik od pojave jakih pljuskova i nepogoda je nad severom i istokom Hrvatske (uz granicu sa Mađarskom), zatim nad većim delom Vojvodine, krajnjem severu posebno severoistoku BiH, zapadnom Srbjim i većim delom severne Šumadije, dok bi u četvrtak rano jutro jakih nestabilnosti moglo biti nad istokom i delom jugoistoka Srbije - ističe Čubrilo.

Signalizacija koja ukazuje na nestabilnosti jačeg inteziteta nije aktivirana za ostale predele, te su mogući samo pljuskovi slabijeg inteziteta.

 

 

- Očekivane akmulirane količine taloga nad elovima regiona gde će biti jakih i čestih pljuskova idu od 15 mm do oko 50 mm taloga, lokalno i više, dok nad ostalim predelima stoji  do 5 mm taloga. U zoni pljuskova vetar prolazno jak, severozapadni.

Četvtak tokom dan oslabljenje nestabilnosti bi delovima središnje i istočne BiH, severu Crne Gore i jugu Srbije donele lokalne pljuskove, ali verovatno bez jačih nepogoda dok bi se uveče atmosfera polako smirila. Dnevni maksimum u četvrtak biće od 18 do 25 stepeni Celzijusa i to bi mogao biti najsvežiji dan u dužem vremenskom periodu.

Kraj radne nedelje obeležiće sunčani intervali i letnje temperature.

- Za vikend još malo toplije ali ne sasvim stabilno i od subote uveče može biti lokalnih pljuskova i uslova za nepogode. Dnevni maksimum od 25 do 32 stepena Celzijusa. Početkom sledeće nedelje još toplije i oko 27. juna uz suvo vreme maksimumi često i preko 35 stepeni Celzijusa. Manje osveženje uz moguće pljuskove posle 28.juna kada bi se maksimumi i dalje kretali iznad proseka, od 24 do 31 stepen Celzijusa. Na jugu bez prvog osveženja i tamo će maksimumi i dalje biti oko 35 stepeni Celzijusa - napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

BONUS VIDEO

 

 
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".