Грађани Хрватске су прошле године оборили рекорд са више од 20 милиона дана проведених на боловању, према последњим подацима Хрватског завода за здравствено осигурање (ХЗ ЗО).


У просеку, дневно је на боловању било око 33 хиљаде људи, јавља ХРТ, прецизирајући да је лани остварено двадесет милиона и сто хиљада дана боловања.

Посматрано по градовима, највише су боловања отварали Ријечани, где је сваки запослени у 2021. на боловању просечно био 14 дана. Следе радници у Загребу, Госпићу, Чаковцу...

Све су то послодавци и држава платили три милијарде куна (398,5 милиона евра). Сваки запослени у Хрватској је у 2021.години у просеку био две недеље на боловању.

Фото: Јутјуб принтскирн/Al Jazeera Balkans

 

- Забрињавајуће је да је на терет послодаваца било 2,3 милиона дана боловања више него годину дана пре. Укупна стопа пораста је била 13,2 посто на терет послодавца, а генерално је та стопа значајно већа, 18,3 посто - рекла је Милка Косановић из Хрватског удружења послодаваца.

Додаје да су њхиве контроле показале да се боловања не користе искључиво због потребе.

Послодавци зато траже брже и строже контроле, а министар здравства их најављује у склопу измена закона о обвезном здравственом осигурању до краја године.

- Предвиђа се да ће контролори моћи на лицу места током контроле да закључе боловање код изабраних лекара, што до сада није био случај. Такође, предвиђене су и одређене ванредне контроле ако послодавац има неку информацију о злоупотреби тог института - нагласио је Вили Берош, министар здравства.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".