-Дакле, исти они који су у Хрватској починили злочине су то оружје носили босанским Србима. Били су зато легитимна мета - казао је Гранић на једној трибини.


Наравно, казао је, да је било колатералних жртава, као и у операцији Олуја, али када се гледа историја последњих 50 година, таквих жртава је у Олуји било мање него у било којој операцији западних савезника, попут Ирака или Авганистана.

- Према томе, итекако се пазило на цивиле - казао је Гранић, који за ријечки дневник каже да је Пленковић, који до сада ништа слично није рекао, био "максимално прецизан" о овом случају.

Подсећа да је Пленковић рекао да Хрватска принципијелно не прихвата универзалну јурисдикцију Србије и да ће Хрватска стога одбацити оптужнице српског тужилаштва против четворице пилота, ако, како каже, оне постану нправоснажне.
Сматра да је с обзиром на позицију од Пленковића то "апсолутно довољно" и да, како каже, премијер није ни требало да улази у детаље догађаја од пре 27 година.

Гранић се ограђује да није упознат са детаљима ракетирања Срба на Петровачкој цести, али је, каже, као министар спољних послова тада имао информацију да се "нипошто није радило о нападу на избеглице".

- Нико није командовао да се нападну Срби који су отишли из Хрватске и то на подручју БиХ. Све је ту кристално јасно, војска која се повлачила с тешким наоружањем била је циљ", тврди Гранић и додао да је хашко тужилаштво "свашта истраживало, али за ово једноставно нису показали интерес - рекао је бивши шеф дипломатије Хрватске.
У прилог Гранићевим тврдњама Нови лист подсећа на извештај Хјуман рајтс воча из августа 1996. о операцији Олуја, у којем се позива на разговор са сведоцима који су тврдили да су “један или два хрватска авиона” ракетирали колону у близини Босанског Петровца и притом "погодили два камиона и неколико личних возила и убили најмање пет и ранили 18 људи".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".