Туристички посленици у Црној Гори сматрају да је поскупљење туристичке понуде неминовно јер то, како кажу, диктира опште дивљање цена, али повећању цена смештаја и услуга приступају обазриво из страха да не остану без гостију.

- Ако превише подигнемо цене – одбићемо госте, а ако не – пропашћемо - сумира дилему туристичких упосленика Далибор Антониоли, који се деценијама бави изнајмљивањем приватног смештаја у будванском Старом граду, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Иако званичне статистике нема, поскупљења су видљива на сваком кораку.

Само у прва три месеца 2022, месо је у Црној Гори поскупело за 30 до 60 одсто, саопштили су раније произвођачи.

Фото: Н. Фифић

 

 

Мада су цене туристичке понуде у региону веће и до 30 посто, црногорски издаваоци су опрезни, па ако и буде поскупљења, оно не би требало да буде драстично, каже председница Удружења издавалаца приватног смештаја, Бранка Џогановић.

Она наводи да у јуну просечне цене приватног смештаја износе од 10 до 12 евра по особи, док ће у шпицу сезоне бити најмање 15 до 20 евра.

У ресторанима дуж Словенске плаже, најфреквентнијег шеталишта у Будви, може се доручковати на самој плажи за око четири евра.

Изнајмљивање приватног апартмана на Будванској ривијери кошта од 30 до 250 евра дневно, зависно од категорије и броја лежаја.

За оне који бирају хотелски смештај, ноћење с доручком треба платити од 30 евра у објектима са три звездице, до 97 евра по особи у објектима са пет звездица, подаци су Туристичке организације Будве.

Кад је реч о брзој храни, пица парче и палачинка коштају од два до три евра, а хамбургер и гирос од три до четири евра.

Оне који за ручак или вечеру преферирају медитерански мени, лигње ће коштати 11 евра, гамбори од 18 евра навише, а рибљи специјалитети од 40 евра навише. Риба прве категорије креће се од 30 до 65 евра по килограму.

Фото: Н. Фифић

 

 

Угоститељи на будванском шеталишту кажу да за сада гости ретко наручују најскупље.

Скупље је у Старом граду, где један од хотела нуди разне пасте за 10 евра, рижота од 15 евра, салату од хоботнице или бифтек за око 20 евра, а црногорска вина од 28 до 65 евра.

Док туристи оцењују да су поскупљења мала у односу на прошлу годину и да су прилагођена предсезони, мештани бурније реагују на талас поскупљења. Кажу да ће у шпицу сезоне, у јулу и августу, скочити цене понуде туристима, као ланчана реакција на драстична поскупљења у Црној Гори последњих месеци.

Из будванског Удружењу угоститеља наводе да је угоститељска понуда у предсезони скупља за 10 до 20 одсто, а колико ће расти у јулу и августу - зависи од добављача и стања на тржишту, закључује се у прилогу РСЕ.

Фото: Н. Фифић

 

 

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".