Iako je tek danas kalendarski počelo leto, tropske temperature odavno su prisutne kod nas. Sa porastom temperature pojačavaju se apeli stručnjaka za javno zdravlje na pojave poput sunčanice i toplotnog udara. Pre svega, treba reći da su ovo dve različite zdravstvene tegobe.

Sunčanica nastaje kao rezultat dužeg direktnog izlaganja suncu, a posebno osetljive regije su glava i vrat. Simptomi sunčanice podsećaju na simptome potresa mozga, a u ekstremnim slučajevi sunčanica može dovesti do padanja u nesvest ili komatoznog stanja.

Simptomi su jaka glavobolja, suva koža, stalno povećanje telesne temperature, vrtoglavice, pospanost i povraćanje, ubrzan puls, pojačano znojenje, zujanje u ušima, poremećaj vida i nesvestica.

Foto: Profimedia

 

Osobu koja ima ovakve simptome treba smestiti u hladovinu ili u rashlađenu prostoriju. Potrebno je postepeno rashlađivanje polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu. 

Sa druge strane, toplotni udar ne mora biti posledica direktnog izlaganja suncu. Ova pojava nastaje kao rezultat pregrejavanja tela u kratkom vremenskom periodu, a obično se javlja u vreme sparnog, letnjeg vremena kada je povećana vlažnost vazduha.

Važno je napomenuti da dugo stanje toplotnog udara može dovesti do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja. 

Simptomi toplotnog udara su povišena telesna temperatura koja prelazi 40°, slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, a ponekad i gubitak svesti.

Foto: Profimedia

 

U slučaju toplotnog udara potrebna je pravovremena intervencija i rashlađivanje hladnom vodom. Osobu treba skloniti u hladovinu i pozvati Hitnu pomoć. Takođe, poželjno je pratiti telesnu temperaturu. Vrlo je bitno da osoba koja je u stanju toplotnog udara nadoknadi izgubljenu tečnosti i minerale, ali ne odjednom, već povremeno kroz koji gutljaj.

Poznata je stara poslovica koja kaže da je bolje sprečiti nego lečiti, pa tako Gradski zavod za javno zdravlje Beograda preporučuje nekoliko stvari koje treba raditi kako ne bi došlo do toplotnog udara:

- Rashladite telo i pijte dovoljno tečnosti;

- Pijte redovno vodu, limunadu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Nije preporučljivo piti jako rashlađene napitke;

Foto: Profimedia

 

- Izbegavajte boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, naročito deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.);

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, a druga mogućnost je zamotati se u hladne i mokre peškire;

- Nosite laganu, široku i svetlu odeću napravljenu od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare;

- Jedite češće male i što tečnije obroke

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".