Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да оваква одлука литванских власти захтева анализу пре било каква акције.

- Одлука Литваније да блокира Калињинградску област је без преседана. Ово је кршење свега и свачега и захтева дубоку анализу пре него што Русија предузме било какву акцију - рекао је Песков, преносе РИА Новости.

Како је најавио, анализирање оваквог потеза ће бити готово кроз неколико дана и може се очекивати руска реакција. 

Фото: Профимедиа

 

Нешто оштрију реакцију имао је шеф комисије Савета за заштиту државног суверенитета Андреј Климов који је истакао да је овакав потез директна агресија. 

Како је он истакао, "Русија ће морати да прибегне самоодбрани". 

Климов је рекао да Европска унија треба да исправи ову новонасталу нејасноћу или ће Русија имати одрешене руке да то питање реши на било који други начин. Ипак, није прецизирао да ли ће то бити решено политичким или војним путем. 

Он је додао и да Русија ову блокаду види као поништавање свих документата ЕУ од када је Литванија постала пуноправна чланица тог савеза, пишу РИА Новости.

О блокади Калињинграда огласило се и руско Министарство спољних послова кратким саопштењем.

- Русија захтева од Литваније да одмах укине забрану транзита робе у Калињинградску област и здржавамо право да предуземо радње у циљу заштите својих националних интереса - наводи се у саопштењу.

Гувернер калињинградске области Антон Алиханов истакао је да од Европске комисије нису добили никакво појашњене о блокади, јер је транзит људи и робе из ове области према Русији и у супротном смеру раније био изузетак.

- Нисмо још завршили анализу. Према првим проценама то је 40 до 50 одсто робе. Блокада ће захтевати од нас да хитно користимо бродове за расути терет, разна пловила за расути терет на линији Уст-Луга-Балтијск. Сматрамо да је ово флагрантно кршење права на слободни транзит. То је била обавеза ЕУ и балтичких држава. Ово је покушај да се наш регион економски угуши - рекао је Алиханов.

Огласио се Кијев

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба написао је на Твитеру да је Москва сама крива за ово.

- Русија нема право да прети Литванији. Москва је сама крива за последице своје ничим изазване и неоправдане инвазије на Украјину - написао је он. 

Подсетимо, Литванске железнице у петак су издале саопштење у којем се наводи да ће од суботе 19. јуна доћи до прекида транзита возова који превозе сировине и робу која се налази на листи санкција Европске уније.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".