Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da ovakva odluka litvanskih vlasti zahteva analizu pre bilo kakva akcije.

- Odluka Litvanije da blokira Kalinjingradsku oblast je bez presedana. Ovo je kršenje svega i svačega i zahteva duboku analizu pre nego što Rusija preduzme bilo kakvu akciju - rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

Kako je najavio, analiziranje ovakvog poteza će biti gotovo kroz nekoliko dana i može se očekivati ruska reakcija. 

Foto: Profimedia

 

Nešto oštriju reakciju imao je šef komisije Saveta za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov koji je istakao da je ovakav potez direktna agresija. 

Kako je on istakao, "Rusija će morati da pribegne samoodbrani". 

Klimov je rekao da Evropska unija treba da ispravi ovu novonastalu nejasnoću ili će Rusija imati odrešene ruke da to pitanje reši na bilo koji drugi način. Ipak, nije precizirao da li će to biti rešeno političkim ili vojnim putem. 

On je dodao i da Rusija ovu blokadu vidi kao poništavanje svih dokumentata EU od kada je Litvanija postala punopravna članica tog saveza, pišu RIA Novosti.

O blokadi Kalinjingrada oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova kratkim saopštenjem.

- Rusija zahteva od Litvanije da odmah ukine zabranu tranzita robe u Kalinjingradsku oblast i zdržavamo pravo da preduzemo radnje u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa - navodi se u saopštenju.

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alihanov istakao je da od Evropske komisije nisu dobili nikakvo pojašnjene o blokadi, jer je tranzit ljudi i robe iz ove oblasti prema Rusiji i u suprotnom smeru ranije bio izuzetak.

- Nismo još završili analizu. Prema prvim procenama to je 40 do 50 odsto robe. Blokada će zahtevati od nas da hitno koristimo brodove za rasuti teret, razna plovila za rasuti teret na liniji Ust-Luga-Baltijsk. Smatramo da je ovo flagrantno kršenje prava na slobodni tranzit. To je bila obaveza EU i baltičkih država. Ovo je pokušaj da se naš region ekonomski uguši - rekao je Alihanov.

Oglasio se Kijev

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tviteru da je Moskva sama kriva za ovo.

- Rusija nema pravo da preti Litvaniji. Moskva je sama kriva za posledice svoje ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu - napisao je on. 

Podsetimo, Litvanske železnice u petak su izdale saopštenje u kojem se navodi da će od subote 19. juna doći do prekida tranzita vozova koji prevoze sirovine i robu koja se nalazi na listi sankcija Evropske unije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".