Жена украјинског председника Володимира Зеленског Олена истакла је у интервјуу за британски Гардијан да се осећа као у паралелном универзуму откако је отпочела руска специјална операција у Украјини.

Како она истиче, почетак операције доживела је у кревету када су је пробудили пуцњи. Њен супруг је већ био обучен и кратко јој је рекао да је "почео рат".

Колико је ствар озбиља, како каже, схватила је тек увече када ју је позвао муж и тражио да се деца и она склоне на сигурно место. Тада је, по њеним речима, први пут постала свесна да га можда више неће видети. 

Фото: АП/Ефрем Лукатскy

 

- Према доступним обавештајним подацима, непријатељ ме је означио као мету број 1, а моју породицу као мету број 2 - рекао је председник Зеленски у једном од својих ранијих обраћања, пише Гардијан.

Олена је током овог разговора одбила да октрије где се скривала током прва два месеца руске војне операције, али истиче да је све време била на територији Украјини. 

- Нисам била ни под земљом, ни под водом - каже она са осмехом.

Како истиче, свакодневно је пратила ратна дешавања преко телевизије, а највише су је потресли снимци разарања Оболона, дела Кијева у којем су некада живели.

Каже да је проживљавала тешке тренутке када би јој се муж појавио на телевизору, јер је видела колико све тешко емотивно проживљава и, како каже, ни у једном тренутку није глумио.

Фото: Принтскрин/Фејсбук/Володимир Зеленський

 

- Искористио је све своје емоције како би пренео поруку. Не, није то била манипулација - казала је Олена која је тражила од новинара који ју је интервјуисао да дође на њихов разговор без телефона. 

И она је сама прошла сличну процедуру, пише Гардијан, јер јој је од почетка руске операције речено да не сме да разговара преко мобилног телефона, а забрањено јој је и коришћење друштвених мрежа.

Како истиче, дане је проводила тако што је деци помагала око домаћих задатака и школских обавеза. То је био једини начин да сачува разум, пише Гардијан. 

Новинару признаје како у ноћи првог напада до последњег тренутка није веровала да би рат заиста могао почети. Како истиче, само дан раније, 23. фебруара, имала је састанак на којем је начула како се прича о потреби за паковањем кофера у случају опасности. 

Олена признаје да је, када је то чула, и сама урадила исто.

БОНУС ВИДЕО: ГРАНАТИРАНА ЗГРАДА У КИЈЕВУ - Трају жестоке борбе

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".