Žena ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Olena istakla je u intervjuu za britanski Gardijan da se oseća kao u paralelnom univerzumu otkako je otpočela ruska specijalna operacija u Ukrajini.

Kako ona ističe, početak operacije doživela je u krevetu kada su je probudili pucnji. NJen suprug je već bio obučen i kratko joj je rekao da je "počeo rat".

Koliko je stvar ozbilja, kako kaže, shvatila je tek uveče kada ju je pozvao muž i tražio da se deca i ona sklone na sigurno mesto. Tada je, po njenim rečima, prvi put postala svesna da ga možda više neće videti. 

Foto: AP/Efrem Lukatsky

 

- Prema dostupnim obaveštajnim podacima, neprijatelj me je označio kao metu broj 1, a moju porodicu kao metu broj 2 - rekao je predsednik Zelenski u jednom od svojih ranijih obraćanja, piše Gardijan.

Olena je tokom ovog razgovora odbila da oktrije gde se skrivala tokom prva dva meseca ruske vojne operacije, ali ističe da je sve vreme bila na teritoriji Ukrajini. 

- Nisam bila ni pod zemljom, ni pod vodom - kaže ona sa osmehom.

Kako ističe, svakodnevno je pratila ratna dešavanja preko televizije, a najviše su je potresli snimci razaranja Obolona, dela Kijeva u kojem su nekada živeli.

Kaže da je proživljavala teške trenutke kada bi joj se muž pojavio na televizoru, jer je videla koliko sve teško emotivno proživljava i, kako kaže, ni u jednom trenutku nije glumio.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Volodimir Zelensьkiй

 

- Iskoristio je sve svoje emocije kako bi preneo poruku. Ne, nije to bila manipulacija - kazala je Olena koja je tražila od novinara koji ju je intervjuisao da dođe na njihov razgovor bez telefona. 

I ona je sama prošla sličnu proceduru, piše Gardijan, jer joj je od početka ruske operacije rečeno da ne sme da razgovara preko mobilnog telefona, a zabranjeno joj je i korišćenje društvenih mreža.

Kako ističe, dane je provodila tako što je deci pomagala oko domaćih zadataka i školskih obaveza. To je bio jedini način da sačuva razum, piše Gardijan. 

Novinaru priznaje kako u noći prvog napada do poslednjeg trenutka nije verovala da bi rat zaista mogao početi. Kako ističe, samo dan ranije, 23. februara, imala je sastanak na kojem je načula kako se priča o potrebi za pakovanjem kofera u slučaju opasnosti. 

Olena priznaje da je, kada je to čula, i sama uradila isto.

BONUS VIDEO: GRANATIRANA ZGRADA U KIJEVU - Traju žestoke borbe

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".