Презиме је настало у другој половини 14. века. Српска презимена углавном су настајала тако што су се наставци -ИЋ, -ЕВ или -ОВ додавали имену оца, мајке, деде или некој другој основи.

Суфикс "ИЋ" је словенски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима.

Патроним означава да је презиме настало од оца (нпр. презиме Јовановић је настало од имена Јован на које је додат наставак "ОВ" што означава припадност и на крају је придодат деминутивни наставак "ИЋ" што значи мали или млади).

Фото: Н. Параушић

 

 

Матроним означава презиме настало на основу мајчиног имена (нпр. презиме Сарић - у овом слчају ће на име додаје само наставак "ИЋ")

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из 19. века века. Узрок овој појави лежи у чињеници да су се презимена у Србији до друге половине 19. века мењала из генерације у генерацију, тако да је већина становништва носила презиме по имену оца. Тако се дешавало да у једној кући три различите генерације имају три различита презимена. У то време, стара, родовска презимена била су махом у мањини. Године 1851. кнез Александар Карађорђевић је донео указ о непроменљивости презимена, чиме је у већој мери заустављен процес њиховог мењања.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".