Око три милиона евра (3,2 милиона долара) од потребних пет милиона прикупљено је за само три дана углавном у малим износима, наводи се у извештају локалне ТВ Лаисвес, литванском интернет емитеру који је покренуо акцију, преноси Ројтерс.


-Пре него што је почео овај рат, нико од нас није мислио да ћемо куповати оружје. Али сада је то нормална ствар. Нешто се мора учинити да би свет постао бољи - рекла је Агне Белицкајте (32), која је послала 100 евра чим је у среду покренута акција прикупљања средстава.

Беспилотне летелице су се последњих година показале ефикасним против руских снага и њихових савезника у сукобима у Сирији и Либији, а куповину овог наоружања координише министарство одбране Литваније, које је Ројтерсу саопштило да планира да следеће недеље потпише писмо о намерама за куповину дронова од Турске.

Украјина је последњих година купила више од 20 наоружаних дронова типа Бајрактар ТБ2 од турске компаније Баикар, а 27. јануара наруцила је још 16 комада.

-Ово је први случај у историји да обични људи скупљају новац да купе наоружање. То је без преседана, невероватно је- рекао је за ТВ Лаисвес Бешта Петро, украјински амбасадор у Литванији.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".