- Не могу сада да откријем који су датуми у питању, ради се наравно о наредних неколико седмица и уколико ти планови буду реализовани, а сва је прилика да хоће, Реџеп Тајип Ердоган би могао бити први шеф стране државе који ће посетити Београд у другом председничком мандату председника Вучића - рекао је Старовић за РТС.

Истакао је да су интереси у односима две државе неспорни, али да је ту важан и посебан однос поверења двојице председника.

Фото: Танјуг/АП

 

- Очекују нас разговори о бројним темама из области билатералне економске сарадње, коначно закључивање споразума којим ће бити омогућено путовање наших држављана са личним картама у Турску - рекао је Старовић.

Навео је да се очекује око 300.000 српских туриста у Турској овог лета, а да се са друге стране број турских туриста у Србији сваке године повећава.

- Посета Ердогана ће свакако бити добра прилика да се поразговара и о глобалним политичким и безбедносним темама имајући у виду да је Турска веома ангажована у процесу тражења мировног решења између Русије и Украјине, а да су управо на том месту наше позиције итекако сагласне, јер се и ми залажемо за постизање мировног решења - наглашава Старовић.

На питање када би могао да буде потписан споразум о уласку српских држављана у Турску само са личним картама, Старовић је рекао да су договори у завршним фазама и да ће у неколико наредних седмица, пре почетка туристичке сезоне у пуном смислу тај режим бити успостављен.

Коментаришући посету шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа Београду, Старовић истиче да је реч о веома значајној посети, те да је од веома велике важности да одржавамо континуиран и садржајан дијалог са Турском.

Нагласио је да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда, те додао да Турска сада жели да пројектује пре свега своје економско присуство на Балкану.

Фото: Танјуг/АП

 

- Обим наше трговинске размене је већ достигао близу две милијарде долара годишње што је износ који је изузетно респектабилан, али су амбиције далеко веће од тога. Могли смо чути о Чавушоглуа јуче да је план који је зацртао турски председник Ердоган да се у неком средњем року та трговинска размена повећа до чак пет милијарди долара - каже Старовић.

Нагласио је и да су веома значајна турска улагања у Србији, посебно у она најмање развијена подручја.

- Све то скупа доприноси томе да је Турска све више заинтересована за пуну стабилизацију и економски напредак Балкана и у томе ми видимо заједнички интерес и налазимо заједнички језик - рекао је Старовић.

Турски министар је у Београду са званичницима разговарао и о отварању још једног конзуларног одељења и то у Нишу, а Старовић каже да постоји реална потреба за тим, посебно у летњим месецима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".