- Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu predsednika Vučića - rekao je Starović za RTS.

Istakao je da su interesi u odnosima dve države nesporni, ali da je tu važan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

Foto: Tanjug/AP

 

- Očekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana sa ličnim kartama u Tursku - rekao je Starović.

Naveo je da se očekuje oko 300.000 srpskih turista u Turskoj ovog leta, a da se sa druge strane broj turskih turista u Srbiji svake godine povećava.

- Poseta Erdogana će svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o globalnim političkim i bezbednosnim temama imajući u vidu da je Turska veoma angažovana u procesu traženja mirovnog rešenja između Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije itekako saglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rešenja - naglašava Starović.

Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srpskih državljana u Tursku samo sa ličnim kartama, Starović je rekao da su dogovori u završnim fazama i da će u nekoliko narednih sedmica, pre početka turističke sezone u punom smislu taj režim biti uspostavljen.

Komentarišući posetu šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua Beogradu, Starović ističe da je reč o veoma značajnoj poseti, te da je od veoma velike važnosti da održavamo kontinuiran i sadržajan dijalog sa Turskom.

Naglasio je da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda, te dodao da Turska sada želi da projektuje pre svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

Foto: Tanjug/AP

 

- Obim naše trgovinske razmene je već dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje što je iznos koji je izuzetno respektabilan, ali su ambicije daleko veće od toga. Mogli smo čuti o Čavušoglua juče da je plan koji je zacrtao turski predsednik Erdogan da se u nekom srednjem roku ta trgovinska razmena poveća do čak pet milijardi dolara - kaže Starović.

Naglasio je i da su veoma značajna turska ulaganja u Srbiji, posebno u ona najmanje razvijena područja.

- Sve to skupa doprinosi tome da je Turska sve više zainteresovana za punu stabilizaciju i ekonomski napredak Balkana i u tome mi vidimo zajednički interes i nalazimo zajednički jezik - rekao je Starović.

Turski ministar je u Beogradu sa zvaničnicima razgovarao i o otvaranju još jednog konzularnog odeljenja i to u Nišu, a Starović kaže da postoji realna potreba za tim, posebno u letnjim mesecima.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".