- Овде ће бити присутно 70, 80 представника држава и влада, најзначајнијих компанија из дела света који не припада Западу, јер је Запад то очито бојкотовао. Ми, сходно нашој политици да не желимо да будемо део који ће подржавати и хвалити или некога оспоравати, једнако желимо да будемо присутни и будемо део форума који треба да да одговоре на многе изазове у свету - рекао је Додик синоћ за РТРС.

Додик је истакао да је дошао у Санкт Петербург да саслуша оне који имају шта да кажу, изразивши задовољство што ће већ сутра бити у прилици да се састане са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

"Радујем се што смо у прилици да наставимо наше разговоре одраније. Они немају никакву спекулацију, све оно што су неки тврдили пре два-три месеца промашили су. Ми само разговарамо у нормалном тону како стабилизовати наше односе, појачати пројекте везане за изградњу гасовода, две електране на гас, те о томе како ојачати наше напоре да сарађујемо на културном и економском, као и другим нивоима", истакао је Додик.

Он је нагласио да је сарадња императив и да нема потребе да било коме даје објашњења о томе.

- Данас сам позиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овде и покажемо наше припадање вредностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима - навео је Додик.

Додик је истакао да је веома важан и састанак који је имао у недељу у Бриселу са европским званичницима, као и јучерашњи састанак са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

- Турска је важна земља региона. И овде ћемо са турским и другим пријатељима разговарати о томе како нашу сарадњу развијати, то је моја обавеза и дужност. Радује ме да на највишем могућем нивоу могу да се сретенем у пар дана са Шарлом Мишелом, Жосепом Борељом, Чавушоглуом, сутра са Лавровим, прекосутра са председником Русије Владмиром Путином. Предвиђен је и састанак са неколико председника и премијера других држава - рекао је он.

Додик је истакао да на свим овим састанцима жели да пошаље "поруку о стабилности коју желимо да градимо и сарадњи коју желимо да имамо".

Међународни економски форум у Санкт Петербургу отворен је данас, а на њему учествују државници из 70 земаља.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".