- Ovde će biti prisutno 70, 80 predstavnika država i vlada, najznačajnijih kompanija iz dela sveta koji ne pripada Zapadu, jer je Zapad to očito bojkotovao. Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo deo koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo deo foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svetu - rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je istakao da je došao u Sankt Peterburg da sasluša one koji imaju šta da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

"Radujem se što smo u prilici da nastavimo naše razgovore odranije. Oni nemaju nikakvu spekulaciju, sve ono što su neki tvrdili pre dva-tri meseca promašili su. Mi samo razgovaramo u normalnom tonu kako stabilizovati naše odnose, pojačati projekte vezane za izgradnju gasovoda, dve elektrane na gas, te o tome kako ojačati naše napore da sarađujemo na kulturnom i ekonomskom, kao i drugim nivoima", istakao je Dodik.

On je naglasio da je saradnja imperativ i da nema potrebe da bilo kome daje objašnjenja o tome.

- Danas sam pozivan nekoliko puta, neki su me pitali otkud ja tu, zašto sam tu. Ja sam tu naprosto jer je to moja volja i jer mislim da je to dobro za Republiku Srpsku i naš narod. Važno je da budemo ovde i pokažemo naše pripadanje vrednostima koje su vezane za ekonomiju i ekonomsku stabilnost i to je sve što želimo i drugima - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je veoma važan i sastanak koji je imao u nedelju u Briselu sa evropskim zvaničnicima, kao i jučerašnji sastanak sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

- Turska je važna zemlja regiona. I ovde ćemo sa turskim i drugim prijateljima razgovarati o tome kako našu saradnju razvijati, to je moja obaveza i dužnost. Raduje me da na najvišem mogućem nivou mogu da se sretenem u par dana sa Šarlom Mišelom, Žosepom Boreljom, Čavušogluom, sutra sa Lavrovim, prekosutra sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom. Predviđen je i sastanak sa nekoliko predsednika i premijera drugih država - rekao je on.

Dodik je istakao da na svim ovim sastancima želi da pošalje "poruku o stabilnosti koju želimo da gradimo i saradnji koju želimo da imamo".

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu otvoren je danas, a na njemu učestvuju državnici iz 70 zemalja.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".