Као значајно за Украјину и украјински народ навео је то што је од председника Србије Александра Вичића са којим је између осталог посетио и избеглички центар у Врању, чуо за спремност Србије да помогне у лечењу рањених Украјинаца и да учествује у обнови оштећене инфраструктуре.

- Током посете избегличком центру заиста сам осетио однос председника Србије према украјинској деци, његову топлину и отвореност према њима. И то је знак да Србија дели нашу тугу, нашу трагедију и да ће наставити да нас подржава - рекао је у интервјуу за РТС Толкач који је навео да у Србији има око 7.500 држављана Украјине, од којих 500 има стални боравак.

Србија и Украјина имају много заједничких ствари, а то је пре свега европски пут, рекао је амбасадор који је преузео дужност у Београду пре десетак дана, када је у Украјини рат трајао готово 100 дана.

- То што се дешавало претходних недеља, сусрети с председником Србије и министром спољних послова и разговори које смо водили веома су важни и та сарадња се наставља - рекао је амбасадор и нагласио да је с друге стране важно интензивирање економске сарадње.

Како каже, у привреди би требало да уведемо зону слободне трговине како бисмо олакшали размену добара јер за Украјину Србија остаје готово једина земља у Европи за коју још постоје царинске и пореске баријере.

Додаје да је познато да је током рата ЕУ укинула царинска и тарифна ограничења.

На питање колико рат утиче на његово ангажовање у Београду и на који начин и шта ће бити његови приоритети у наредном периоду, каже да су му се приоритети много променили у односу на оно што је мислио.

Данас је тешко правити планове зато што једино о чему можемо разговарати јесте рат који траје 112 дана, односо осам година.

Амбасаодр је навео и то да то што неко излази на манифестације са словом З, чини да се државаљни Украјине у одређеном смислу не осећају сигурно.

- Све оно што Русија у Украјини сада чини, све страхоте које доживљава наш народ осећају се и овде због тог односа и писања слова З, које за нас представља фашистичку свастику - рекао је он.

На питање да ли ће Украјина из које долази један број лажних дојава о бомбама моћи да пружи подршку српској полицији да се процесуирају они који то чине каже да му је жао што се његова земља помиње у том контексту.

Обратили смо се локалним органима и МУП-у како бисмо успоставили сарадњу надлежних органа обе земље у циљу што брже и објективне истраге.

- То није само проблем Украјине и Србије и могу да дам пример, пре неколико дана била је дојава о бомби у непосредној близини амбасаде, то застрашивање и дојаве о бомбама није само украјински или српски случај, потребно је много више истраживања како би проблем био решен - навео је амбсадор.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".