У преговорима патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана није постигнута сагласност о аутокефалности Охридске архиепископије која искључује дијаспору.

Македонски медији пишу да након јучерашње заједничке литургије многа питања остају отворена за МПЦ-ОА, најпре када ће и да ли ће Васељенска патријаршија издати томос о аутокефалности Македонској православној цркви - Охридској архиепископији и како ће се поставити према дијаспори, односно да ли ће Васељенска патријаршија у замену за давање томоса тражити дијаспору МПЦ-ОА.

Откривени разлози

Македонска православна црква није могла да прихвати услове Цариградске патријаршије да се из састава МПЦ изузму македонске епархије у дијаспори, сматра историчар др Александар Раковић поводом изостанка томоса Цариградске патријаршије о аутокефалности МПЦ-ОА.

Због тога је, каже Раковић, посета Македонске православне цркве завршена без издатог цариградског томоса, иако је овај чин дуго и помпезно најављиван.

Раковић сматра да је у инстерсу православних хришћана да црквени Цариград и црквено Скопље наставе дијалог ради превазилажења непотребних разлика које их сада оптерећују.

Скопски портал Плусинфо пише да, како сада ствари стоје, МПЦ-ОА је аутокефална црква за Српску православну цркву (СПЦ) и Руску православну цркву (РПЦ), али не и за Васељенску патријаршију и још неке православне цркве.

 

Највећи проблем представља име

Међутим, највећи проблем, ипак, остаје име Цркве у Северној Македонији, јер назив "македонска", кажу, највише смета васељенском патријарху. Вартоломеју и Грчкој православној цркви.

Иначе, јучерашњој заједничкој литургији патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана присуствовао је и премијер Северне Македоније Димитар Кочевски, који је прочитао "Оче наш".

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Предаја томоса - признање аутокефалности Македонске православне цркве

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".