U pregovorima patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana nije postignuta saglasnost o autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije koja isključuje dijasporu.

Makedonski mediji pišu da nakon jučerašnje zajedničke liturgije mnoga pitanja ostaju otvorena za MPC-OA, najpre kada će i da li će Vaseljenska patrijaršija izdati tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji i kako će se postaviti prema dijaspori, odnosno da li će Vaseljenska patrijaršija u zamenu za davanje tomosa tražiti dijasporu MPC-OA.

Otkriveni razlozi

Makedonska pravoslavna crkva nije mogla da prihvati uslove Carigradske patrijaršije da se iz sastava MPC izuzmu makedonske eparhije u dijaspori, smatra istoričar dr Aleksandar Raković povodom izostanka tomosa Carigradske patrijaršije o autokefalnosti MPC-OA.

Zbog toga je, kaže Raković, poseta Makedonske pravoslavne crkve završena bez izdatog carigradskog tomosa, iako je ovaj čin dugo i pompezno najavljivan.

Raković smatra da je u instersu pravoslavnih hrišćana da crkveni Carigrad i crkveno Skoplje nastave dijalog radi prevazilaženja nepotrebnih razlika koje ih sada opterećuju.

Skopski portal Plusinfo piše da, kako sada stvari stoje, MPC-OA je autokefalna crkva za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Rusku pravoslavnu crkvu (RPC), ali ne i za Vaseljensku patrijaršiju i još neke pravoslavne crkve.

 

Najveći problem predstavlja ime

Međutim, najveći problem, ipak, ostaje ime Crkve u Severnoj Makedoniji, jer naziv "makedonska", kažu, najviše smeta vaseljenskom patrijarhu. Vartolomeju i Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Inače, jučerašnjoj zajedničkoj liturgiji patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana prisustvovao je i premijer Severne Makedonije Dimitar Kočevski, koji je pročitao "Oče naš".

FOTO GALERIJA: Predaja tomosa - priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".