О томе ће, казао је, потом бити обавештене и све помесне православне цркве.

- Сада, браћо и сестре, када дођемо овде, доносимо вам још једну радост. Свети архијерејски Синод СПЦ једногласно је одговорио на захтев МПЦ-ОА и Сабор наше цркве је благословио, одборио, прихватио и признао њену аутокефалност. Уједно, браћо и сестре, дужност Синода је да заједно са архиепископом Стефаном и његовим Синодом разради све техницко-организационе детаље, након цега ће уследити свецано проглашење званичног акта, а затим ће све помесне православне цркве бити обавештене и позване да прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА - рекао је патријарх српски, пренели су македонски медији.

Фото: АТА имегес

 

Он је изразио уверење да ће све православне цркве ову вест примити са радошћу.

Патријарх Порфирије је ово рекао након заједничког служења литургије у храму Светог Климента Охридског са архиепископом Стефаном, што је пропраћено дугим и громогласним аплаузом многобројних верника.

Претходно Порфирије је рекао да је Македонија окићена највишим православним благодатима, место где су се вековима молиле сузе за спас људског рода.

- Радујмо се данас јер се цела Црква радује са нама. Радују се небо и земља. Када се браћа воле, када славе име Божије, радујмо се што је после 55 година служена света литургија прво у Београду, а сада у Скопљу, за само неколико дана - рекао је Порфирије.

Фото: Милош Миливојевић/Танјуг

 

Архиепископ Стефан је упутио захвалност члановима Светог архијерејског Сабора СПЦ у име верног македонсог народа и МПЦ-ОА.

Он је поручио да је сврха цркве да уједини човек у себи.

- Наша 80-годишња посвећеност независној цркви никада није имала за циљ да нас одвоји од тела Христовог, већ да нам омогући, као и увек, као и други православни народи, да слободно вршимо своју мисију - навео је и истакао да је овај историјски тренутак испуњење сна многих генерација.

- У Београду у цркви Светог Саве, а сада и у Скопљу, као да се громко зачуо уздах олакшања и нашим прецима и нама. И та радост олакшања потекла је од мајке цркве, Васељенске патријаршије и од сестринске српске цркве, Пећке патријаршије... - рекао је патријарх.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".